Francúzsko začalo vyraďovať z prevádzky svoju najstaršiu jadrovú elektráreň

NETKY.SK • 30 Jún 2020, 8:40 • 2 min
Francúzsko začalo vyraďovať z prevádzky svoju najstaršiu jadrovú elektráreň

FESSENHEIM - Vo Francúzsku začali v pondelok odstavovať jadrovú elektráreň Fessenheim ležiacu pri hraniciach s Nemeckom, ktorá je vôbec najstaršou svojho druhu v tejto krajine. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Druhý a zároveň posledný z reaktorov elektrárne, ktorý fungoval už od roku 1977 a svoju predpokladanú 40-ročnú životnosť tak presiahol o tri roky, odstavili v pondelok o 23.00 h, oznámila francúzska štátna energetická spoločnosť Électricité de France (EdF).

 

Demontáž bude prebiehať roky

Došlo k tomu štyri mesiace po tom, ako bol už z prevádzky vyradený prvý z reaktorov elektrárne.

 

Operácia odstavovania sa v pondelok začala o pár hodín skôr, než bolo pôvodne plánované. Po jej zavŕšení, bude - v nadchádzajúcich mesiacoch a rokoch - pokračovať demontáž elektrárne.

 

 

Odstavenie elektrárne privítali protijadroví aktivisti vo Francúzsku, Nemecku i Švajčiarsku, ktorí dlhé roky, a obzvlášť po havárii v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima v roku 2011, upozorňujú na riziká kontaminácie.

 

Vyradenie elektrárne Fessenheim sľuboval ešte bývalý francúzsky prezident Francois Hollande. Odstaveniu však dal zelenú až jeho nástupca v úrade, Emmanuel Macron, a to v roku 2018.

 

Hrozba pre živobytie

Druhý reaktor síce v pondelok z prevádzky odpojili, no bude trvať ešte celé mesiace, kým vychladne a vyhorené palivo z neho bude možné odstrániť.

 

Celý proces odstavenia elektrárne by mal byť zavŕšený do roka 2023, pričom sa neočakáva, že k úplnej demontáži dôjde skôr než v roku 2040.

 

 

Zatvorenie elektrárne predstavuje hrozbu pre živobytie pre približne 2500 ľudí. Na odstraňovanie vyhoreného paliva, ktoré bude prebiehať do roku 2023, bude potrebných len 294 osôb, zatiaľ čo na konečnú demontáž elektrárne dokonca už len 60.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona