Taiwan „bojuje s časom" pri záchrane 18 nezvestných ľudí po následkoch vyše 400 následných otrasov po ničivom zemetrasení

NETKY.SK • 5 Apríl 2024, 17:45 • 2 min
Taiwan „bojuje s časom" pri záchrane 18 nezvestných ľudí po následkoch vyše 400 následných otrasov po ničivom zemetrasení

Taiwanská meteorologická agentúra varuje pred ďalšími otrasmi, ktoré nútia „vydesených“ obyvateľov spať v stanoch

slovakia

left justify in out

Záchranári na Taiwane v piatok pretekali s časom, aby našli 18 ľudí vrátane cudzích štátnych príslušníkov, ktorí sú stále nezvestní dva dni po tom, čo ostrov zasiahlo najsilnejšie zemetrasenie za posledných 25 rokov. Počet obetí stredajšieho zemetrasenia s magnitúdou 7,4 stúpol na 12, uviedli úrady, pričom viac ako 1000 ľudí utrpelo zranenia.

Taiwanský hasičský zbor uviedol, že pátrači objavili v horách ďalšie dve telá, pričom sa očakáva, že počet obetí ešte porastie.

Úrady identifikovali troch z nezvestných osôb ako austrálskych a kanadských štátnych príslušníkov, keďže záchranári sa naďalej pokúšali zachrániť stovky ľudí, ktorí stále uviazli po tom, čo kamene a blato zablokovali cesty vedúce k ich hotelom, kempingom alebo pracoviskám vo východnej oblasti Hualien.

Najmenej 50 otrasov otriaslo oblasťou cez noc, niektoré pocítili až v hlavnom meste Tchaj-pej, po 400 otrasoch pôvodne zaznamenaných od stredy rána do štvrtkovej noci centrálnou správou počasia. Záchranári uviedli, že asi 400 ľudí odrezaných v luxusnom hoteli v národnom parku Taroko Gorge je v bezpečí, pričom zranených prevážajú helikoptéry a privážajú zásoby.

„Dážď zvyšuje riziko pádov skál a zosuvov pôdy, ktoré sú v súčasnosti najväčším problémom,“ povedal pre agentúru Reuters Su Yu-ming, vedúci pátracieho tímu, ktorý pomáha pri záchranných prácach. Tieto faktory sú nepredvídateľné, čo znamená, že nemôžeme potvrdiť počet dní potrebných na pátracie a záchranné operácie," dodal.

Asi 700 ľudí zostalo odrezaných, prevažnú väčšinu z nich tvoria zamestnanci a hostia v hoteli v národnom parku. Úrady uviedli, že sú v bezpečí a majú jedlo a vodu a že práce na oprave ciest k hotelu sú takmer dokončené. Ďalších 10 pracovníkov z toho istého hotela uviazlo inde v parku po tom, čo väčšina ostatných v skupine bola zachránená alebo sa im podarilo odísť.

Skupinu 50 pracovníkov, ktorí boli na ceste do hotela a zostali uväznení na cestách, sa neskôr podarilo zachrániť.„Mám šťastie, že som prežil túto katastrofu. Boli sme vystrašení, najmä keď sa prvýkrát stalo zemetrasenie, mysleli sme si, že je po všetkom, po všetkom, po všetkom, pretože to bolo zemetrasenie, však?" povedal David Chen, 63, bezpečnostný manažér v hoteli. „Keď sme odchádzali, kamene stále padali. Museli sme sa pohybovať cez medzery medzi padajúcimi kameňmi, pričom sme mali vpredu pátrací a záchranný tím,“ dodal.

Premiér Chen Chien-je navštívil centrum reakcie na katastrofy v okrese Hualien, keď federálna vláda oznámila pridelenie 300 miliónov NT $ (7,41 miliónov libier) na obnovu.

Japonsko v piatok uviedlo, že poskytne Taiwanu pomoc vo výške 1 milióna dolárov na podporu záchranných aktivít a obnovy.

Približne 200 obyvateľov okresu Hualien neďaleko epicentra zostalo v dočasných prístreškoch, keď otrasy zasiahli, a hlavná cesta spájajúca okres s Tchaj-pejom bola vo štvrtok popoludní stále uzavretá.

"Následné otrasy boli desivé," povedala Yu, 52-ročná žena z Hualien, ktorá uviedla len svoje priezvisko."Je to nonstop. Neodvážim sa spať v dome," dodala.

Za mestom helikoptéra dopravila do bezpečia šesť baníkov uväznených na útese pri dramatickej záchrane po zemetrasení, ktoré prerušilo cesty do týčiacich sa hôr Hualien, na záberoch poskytnutých ministerstvom.

Ministerstvo pôdohospodárstva vyzvalo ľudí, aby sa držali ďalej od hôr kvôli riziku padajúcich skál a vytváraniu „bariérových jazier“ ako vodných nádrží za nestabilnými úlomkami. Záchranári sa dostali vrtuľníkom do rokliny Taroko, odrezanej zemetrasením, a zistili, že všetkých 400 ľudí je v bezpečí. Hasiči uviedli, že práce na opätovnom otvorení cesty budú pokračovať aj ráno.

V meste stáli desiatky obyvateľov v rade pred jednou ťažko poškodenou 10-poschodovou budovou a čakali, kým budú môcť vojsť a vyzdvihnúť si veci. Každý, oblečený v prilbách a v sprievode vládneho personálu, dostal 10 minút na zbieranie cenností do obrovských vriec na odpadky, hoci niektorí ušetrili čas vyhadzovaním predmetov z okien na ulicu pod nimi.

"Táto budova už nie je obývateľná," povedala Tian Liang-si, ktorá mala dom na piatom poschodí, keď sa snažila pozbierať svoj laptop, rodinné fotografie a ďalšie dôležité veci. Spomenula si na moment zemetrasenia, pri ktorom sa budova zachvela a nábytok sa šmýkal, zatiaľ čo ona sa ponáhľala zachrániť svoje štyri šteniatka.

Z 12 mŕtvych boli najmenej štyria zabití v národnom parku Taroko, turistickej atrakcii známej kaňonmi a útesmi v horskom Hualien asi 90 míľ od Taipei.

Jedna osoba bola nájdená mŕtva v poškodenej budove a ďalšia bola nájdená v lome Ho Ren. Záchranári vo štvrtok vyniesli z turistického chodníka aj telo muža, ktorý mal ťažké rany na hlave.

Hualien naposledy zasiahlo smrteľné zemetrasenie v roku 2018, pri ktorom vyhaslo 17 životov a bol zničený aj historický hotel. Najhoršie nedávne zemetrasenie na Taiwane zasiahlo 21. septembra 1999 otrasy s magnitúdou 7,7, ktoré si vyžiadali 2 400 mŕtvych, približne 100 000 zranených a zničené tisíce budov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Independent / Alisha Rahaman Sarkar, Tom Watling, Foto: Sky News / Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies