Nová aplikácia umožní používateľovi prevziať kontrolu nad cudzím telefónom

NETKY.SK • 11 Apríl 2020, 14:05 • 2 min
Nová aplikácia umožní používateľovi prevziať kontrolu nad cudzím telefónom

Odborníci našli nový typ stalkervéru, komerčného softvéru, ktorý sa používa na tajné sledovanie (stalkovanie) partnerov či kolegov. Softvér s názvom MonitorMinor umožňuje 'stalkerom' skrytý prístup k akýmkoľvek údajom a k aktivitám používateľa na zariadeniach, ktoré sú pod ich dohľadom vrátane messengerových služieb a sociálnych sietí. Upozornili na to experti spoločnosti Kaspersky.

slovakia

left justify in out

Program dokáže odblokovať váš telefón

Pri získaní administratívnych práv je MonitorMinor schopný aj pristupovať k vzorom odomykania obrazovky, čo umožňuje operátorovi stalkervéru odomknúť zariadenie, keď je v jeho blízkosti alebo keď k nemu bude najbližšie mať možnosť fyzického prístupu. "Toto je jedinečná funkcia, ktorú spoločnosť Kaspersky doteraz neevidovala medzi hrozbami pre mobilné platformy," dodali odborníci.

 

Kompletný prístup k cudziemu telefónu

Medzi ďalšie funkcie MonitorMinor patrí aj ovládanie zariadenia pomocou SMS príkazov, pozeranie videí z kamier na zariadení v reálnom čase, nahrávanie zvukov cez mikrofón zariadenia, zobrazenie prehliadania v Google Chrome či zobrazenie štatistík používania určitých aplikácií. Stalkervér sa tiež dokáže dostať k obsahu vnútornej pamäte zariadenia, kontaktom a systémovým denníkom.

 

img

 

Aplikácia je mimoriadne invazívna

"MonitorMinor je v mnohých aspektoch nadradený iným typom stalkervérov a implementuje všetky druhy funkcií sledovania, pričom niektoré z nich sú jedinečné a na zariadení obete je takmer nemožné ich odhaliť. Táto konkrétna aplikácia je neuveriteľne invazívna – úplne pripraví obeť o akékoľvek súkromie pri používaní jej zariadení a dokonca umožňuje útočníkovi nahliadnuť spätne do toho, čo obete robili predtým," upozornil generálny riaditeľ spoločnosti Kaspersky pre východnú Európu Miroslav Kořen.

 

V akých krajinách je stalkvér najviac využívaný?

Podľa údajov spoločnosti je tento stalkervér v najväčšom množstve zariadení nainštalovaný v Indii (14,71 %), Mexiku (11,76 %) a následne v Nemecku, Saudskej Arábii a Spojenom kráľovstve (po zhruba šesť percent v každej z nich).

 

img

 

Ako chrániť svoje súkromie?

Odborníci radia, čo robiť, aby užívatelia predišli útokom a nestali sa obeťou 'stalkera'. Mali by si napríklad zablokovať inštaláciu programov z neznámych zdrojov v nastaveniach smartfónu, nikdy nezverejňovať heslo ani prístupový kód k zariadeniu či po ukončení vzťahu s expartnerom alebo expartnerkou zmeniť všetky bezpečnostné nastavenia zariadenia, ako napríklad heslá či prístup k polohe zariadenia. Taktiež odporúčajú skontrolovať zoznam nainštalovaných aplikácií na svojich zariadeniach a používať spoľahlivé bezpečnostné riešenie, ktoré upozorní na prítomnosť komerčných špehovacích programov v zariadení.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies