Podľa prieskumu mladí ľudia nemajú jasno v hodnote peňazí, no chcú im porozumieť

NETKY.SK • 19 November 2023, 11:44 • 2 min
Podľa prieskumu mladí ľudia nemajú jasno v hodnote peňazí, no chcú im porozumieť

BRATISLAVA - Mladí dospelí ľudia žijúci na Slovensku vo veku 18 až 26 rokov ešte nemajú vo financiách úplne jasno. Tápu najmä v oblasti investovania a sporenia. Sotva pätina z nich si ukladá peniaze do fondov alebo akcií. Zároveň si však uvedomujú, že nerozumejú hodnote peňazí, no o svojej budúcnosti rozmýšľajú zodpovedne.

slovakia

left justify in out

Mladí ľudia sa rozbiehajú pomalšie

Mladí Slováci vo veku 18 až 26 rokov najčastejšie kombinujú príjem z brigád s vreckovým od rodičov. Len tretina z nich (33 %) pracuje na plný úväzok a ďalších 9 % má vlastné podnikanie. Podľa výsledkov prieskumu UniCredit Bank ich priemerný zárobok predstavuje 700 eur. Zo svojho mesačného príjmu dokáže niečo ušetriť asi tretina (37 %) z nich.

 

„Na začiatku kariéry je normálne mať nižší príjem. V tomto veku ľudia často ešte študujú, alebo začínajú svoje prvé zamestnanie. Počiatočný plat nebudú mať navždy, s pribúdajúcimi rokmi skúseností sa ich životná úroveň bude časom pravdepodobne zvyšovať a mladí ľudia budú schopní s rozpočtom vychádzať lepšie,“ konštatuje banková hovorkyňa Zuzana Ďuďáková.

 

Nedostatočný finančný vankúš

Podľa štúdie Spotrebiteľské nálady a obavy z druhej polovice minulého roka si mladí ľudia vytvárajú podobné finančné rezervy ako staršia generácia – čiže nedostatočné. Viac ako polovica (63 %) mladých Slovákov má rezervu menšiu, ako sú odporúčané tri mesačné príjmy. Sú na tom podobne ako ich rodičia či starí rodičia.


Mať rezervu je však súčasťou finančnej gramotnosti, nečakaný výdavok môže prísť kedykoľvek. „Mladým ľuďom odporúčame, aby odložené peniaze vložili do sporiaceho produktu, z ktorého si ich môžu kedykoľvek vybrať. Podľa nášho prieskumu 45 % mladých Slovákov už využíva sporiaci účet a ďalších 48 % o jeho zriadení uvažuje. Ďalšou možnosťou sú pravidelné investície v malých sumách,“ odporúča hovorkyňa.

Chceli by investovať

Prieskum tiež ukázal, že mladí Slováci chcú v budúcnosti investovať. Investície do fondov alebo do akcií využíva zatiaľ len 17 % mladých Slovákov do 26 rokov, kým sporiace účty sú výrazne obľúbenejšie (45 %), pretože poskytujú možnosť okamžitého prevodu alebo výberu úspor.

 

Ako ďalej vysvitlo, mladí Slováci využívajú štandardné finančné a bankové produkty, ako sú debetné karty, bežné bankové účty s bezplatnou správou a internetové alebo mobilné bankovníctvo. Pozitívnym zistením je už spomínané vysoké percento ľudí, ktorí majú sporiaci účet.

 

Málokto v tejto vekovej skupine využíva sofistikovanejšie produkty, ako sú hypotéky alebo kontokorentné úvery, no až tri štvrtiny (76 %) respondentov zvažujú hypotéky ako perspektívu vlastného bývania. Vysoko na zozname finančných produktov, o ktorých mladí ľudia uvažujú (73 %), sú aj úrazové dôchodkové poistenie.

 

Chýba im finančné sebavedomie

Medzi päť hlavných finančných cieľov zaradili aj sporenie na dôchodok a možnosť finančne zabezpečiť dôstojnú starobu pre svojich rodičov. Mladí ľudia v prieskume medzi svojimi finančnými snami a cieľmi uviedli, že ich najväčšou túžbou je bývať vo vlastnom dome, na druhom mieste je možnosť podporovať rodinu alebo dieťa a na treťom možnosť cestovať. 

 

Najviac potrebujú poradiť v oblasti zhodnotenia peňazí. Každý druhý (52 %) respondent uviedol, že si uvedomuje dôležitosť investícií a chcel by im lepšie porozumieť. Po investíciách je pre mladých Slovákov druhou najpálčivejšou témou sporenie, po ktorom nasledujú informácie o tom, ako začať podnikať. To ukazuje, že mladí dospelí premýšľajú o financiách a plánujú do budúcnosti, no niekedy potrebujú pomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Finnreport, Foto: Finsider (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies