Žilinkov disciplinárny návrh na Lipšica ide na Najvyšší správny súd

NETKY.SK • 9 December 2021, 12:14 • 2 min
Žilinkov disciplinárny návrh na Lipšica ide na Najvyšší správny súd

BRATISLAVA - Návrhom, ktorý podal generálny prokurátor Maroš Žilinka na špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, sa bude zaoberať jeden z disciplinárnych senátov Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Zatiaľ však nie je jasné kedy.

slovakia

left justify in out

Spisy pridelia disciplinárnym senátom, ktoré stále nie sú počas decembra úplné. "O predmetnom návrhu koná Najvyšší správny súd SR, ktorému ho 2. disciplinárna komisia dňa 9. septembra 2021 z dôvodu príslušnosti postúpila na ďalšie konanie," uviedol pre TASR hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

 

img

 

NSS SR zatiaľ nezačal konať o žiadnom disciplinárnom návrhu. "Disciplinárne senáty budú môcť svoju rozhodovaciu činnosť začať až po doplnení prísediacich sudkýň a sudcov do týchto senátov," podotkol hovorca NSS SR Michal Hajtol. "Senáty sú neúplné, keďže právnické profesie, ktoré podliehajú disciplinárnemu súdnemu poriadku, majú možnosť vykonať voľbu prísediacich sudkýň a sudcov disciplinárnych senátov do konca januára 2022," spresnil Hajtol. Doplnil, že táto skutočnosť neovplyvňuje pridelenie jednotlivých spisov týmto senátom, ktoré sú zatiaľ tvorené z troch sudcov NSS SR.

 

Prečítajte si tiež: Marošovi Žilinkovi sa nepozdáva Kolíkovej novela Trestného zákona

 

Žilinka podal návrh na začatie disciplinárneho konania proti Lipšicovi 13. augusta. Disciplinárneho previnenia sa mal podľa jeho slov dopustiť tým, že bez znalosti spisu verejne, špekulatívne a zavádzajúcim spôsobom polemizoval o vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby v právoplatne neskončenej trestnej veci, ktorá nepatrila do pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry.

 

img

 

Lipšic poukázal na to, že vyjadrenia padli v čase, keď sa v médiách opakovane objavovali nepravdivé informácie o údajnej "manipulácii" pri vyšetrovaní najzávažnejších káuz, a to aj zo strany verejných funkcionárov. Považoval za svoju povinnosť zastať sa vyšetrovateľov a prokurátorov vo veciach, ktoré dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry.

 

Možno vás zaujme: Nový český premiér zvažuje podanie žaloby na Miloša Zemana

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies