Moskva sa vyhráža prezidentke Moldavska, ktoré zakázalo proruské vojnové symboly

NETKY.SK • 20 Apríl 2022, 13:50 • 2 min
Moskva sa vyhráža prezidentke Moldavska, ktoré zakázalo proruské vojnové symboly

MOSKVA - Ruskí lídri ostro reagovali na zákaz proruských vojnových symbolov v bývalej sovietskej republike Moldavsko. V stredu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ruský senátor Alexej Puškov pohrozil moldavskej prezidentke Maii Sanduovej, že jej krajina môže skončiť „na smetisku dejín".

„Mala by byť opatrná pri Rusku a jeho symboloch, o to viac, že Kišiňov nedokáže platiť za ruský plyn," napísal Puškov na svojom kanáli na sociálnej sieti Telegram.

 

img

 

Moldavsko, nachádzajúce sa medzi Ukrajinou a Rumunskom, sa po invázii Ruska na Ukrajinu snaží o členstvo v Európskej únii. Kišiňov poskytuje Kyjevu humanitárnu, ale nie vojenskú pomoc. V samotnom konflikte sa Moldavská republika vyhlásila za neutrálnu a nezapája sa ani do sankcií uvalených na Rusko.

 

Kišiňov však už začiatkom tohto týždňa zakázal používanie symbolov „Z" a „V" na vyjadrenie podpory ruských vojakov útočiacich na Ukrajine, ako aj oranžovo-čiernu pásikovú stužku svätého Juraja, ktoré je považovaná za znak podporovateľov ruského prezidenta Vladimira Putina a proruských separatistov na Ukrajine.

 

Sanduová obhajovala zákaz tým, že tieto symboly rozdeľujú spoločnosť. Ich miesto je na „smetisku dejín", uviedla. Puškovova reakcia nasledovala po týchto jej slovách. Senátor je považovaný za jedného z najhlasnejších zástancov ruskej zahraničnej politiky.

 

img

 

Moldavsko je ťažko závislé od ruských dodávok zemného plynu a v tamojšej odštiepeneckej republike Podnestersko fakticky vládne proruský režim, ktorý od 90. rokov 20. storočia podporujú ruskí vojaci. Toto všetko vyvoláva obavy, že po prípadnom víťazstve ruských inváznych síl na Ukrajine by mohol Kremeľ poslať svoju armádu útočiť aj do Moldavska.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies