Autor známej karikatúry Mohameda je mŕtvy. Nepomohla ani policajná ochrana

NETKY.SK • 4 Október 2021, 16:07 • 2 min
Autor známej karikatúry Mohameda je mŕtvy. Nepomohla ani policajná ochrana

ŠTOKHOLM - Lars Vilks sa stal terčom niekoľkých pokusov o atentát. Osudnou sa mu napokon stala cesta v neoznačenom policajnom aute, v ktorom zomreli aj dvaja muži zákona.

slovakia

left justify in out

Švédsky umelec Lars Vilks, ktorý sa stal známym vďaka kontroverzným kresbám proroka Mohameda s telom psa, zomrel v nedeľu v dôsledku dopravnej nehody. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na švédske médiá. 

 

img

 

Smrteľná nehoda sa stala na diaľnici neďaleko mesta Markaryd na juhu krajiny, keď sa nákladné auto zrazilo s neoznačeným policajným vozidlom, v ktorom sa 75-ročný Vilks viezol spolu so svojou ochrankou. Okrem samotného karikaturistu zomreli i dvaja policajti, uviedla švédska polícia pre agentúru AFP. Príčina nehody je predmetom vyšetrovania.

 

Prečítajte si tiež: Francúzi zakročili proti radikálnemu islamizmu. Zatvárajú mešity

 

Vilks žil od roku 2007 pod policajnou ochranou. Dôvodom boli vyhrážky smrťou, ktoré mu posielali v súvislosti so sporným zobrazením Mohameda z roku 2007, ktoré vyvolalo medzinárodný ohlas. Negatívne sa voči jeho dielu postavili viaceré krajiny, ako napríklad Irán, Afganistan, Pakistan či Egypt. Ako vysvetľuje AP, konzervatívni moslimovia považujú psy za nečisté.

 

img

 

Teroristická organizácia al-Káida vypísala na umelcovu hlavu odmenu. V roku 2010 sa dvaja muži pokúsili podpáliť jeho dom. V roku 2015 sa stal zase na podujatí na podporu slobody prejavu v dánskej metropole Kodaň terčom útoku 22-ročného muža s palestínskym pôvodom. Hoci sa útočníkovi Vilksa usmrtiť nepodarilo, o život prišiel dánsky filmár Finn Nörgaard a zranenia utrpeli traja policajti. Páchateľ neskôr zabil pred miestnou synagógou židovského ochrankára a zranil ďalších dvoch policajtov. Vlani sa žena z amerického štátu Pensylvánia priznala, že bola zapojená do pokusu o Vilksovo zabitie.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies