Epidemická situácia sa za posledný týždeň mierne zlepšila, napriek tomu našli britský variant v 90% vzoriek

NETKY.SK • 9 Marec 2021, 19:14 • 2 min
Epidemická situácia sa za posledný týždeň mierne zlepšila, napriek tomu našli britský variant v 90% vzoriek

BRATISLAVA - Epidemická situácia mierne zlepšila. Mobilita obyvateľov Slovenska od 3. marca klesla, čo je podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího prínosom k tomu, aby sme pandémiu začali dostávať pod kontrolu.

slovakia

left justify in out

 

Aj napriek tomu je počet hospitalizácii rekordný, ale zdá sa, že aj stabilizovaný. Denné úmrtia sú  stále veľmi vysoké, ale v porovnaní s predchádzajúcim týždňom mierne klesli. Reprodukčné číslo sa nachádza približne na hodnote jedna. Postupne by tak mali začať klesať počty pozitívne testovaných a neskôr aj počty hospitalizovaných v nemocniciach

 

Situácia v nemociciach je vážna

Uviedol to štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura. „Situácia je napätá, ale je prinajmenšom zastabilizovaná a čísla v jednotlivých nemocniciach tak dramaticky nerastú,“ odkázal.V súčasnosti je za hranicami sedem slovenských pacientov. Pozitívne však je, že sa zredukoval počet výjazdov záchraniek.

 

Súvisiaci článok: Pellegriniho strana diskutuje o odvolaní Krajčího a vyslovení nedôvery vláde

 

img

 

COVID automat
Od budúceho týždňa bude podľa COVID automatu v štvrtom stupni varovania 35 okresov, do tretieho stupňa sa zaradí 41 okresov a v druhom stupni budú tri okresy. Situácia sa v porovnaní s predchádzajúcim týždňom zhoršila v okresoch Čadca, Gelnica, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Myjava, Senica, Skalica a Trebišov, ktoré prešli z bordovej do čiernej farby automatu. Pohoršili si aj Medzilaborce, ktoré sa dostali do tretieho stupňa, teda bordovej farby.

 

V porovnaní s minulým týždňom si polepšili a dostali sa tak do bordovej farby okresy Detva, Hlohovec a Partizánske. Do druhého stupňa pribudli v porovnaní s minulým týždňom aj Nové Zámky. „Pokiaľ sa potvrdí pozitívny trend, mapa by mala budúci týždeň vyzerať oveľa priaznivejšie,“ uvádza šéf rezortu zdravotníctva.

 

img

 

Britský variant
Britský variant koronavírusu potvrdili hygienici v 90 % vyšetrených vzoriek. Počas tretieho kola celoslovenského prieskumu rozšírenia britského variantu vyšetrili laboratóriá 2 198 vzoriek, ktoré vyšli ako RT-PCR pozitívne 3. marca.

 

Dominuje medzi inými

Vzorky poskytlo 27 laboratórií a britský variant sa analyzoval v 16 štátnych aj neštátnych laboratóriách na Slovensku. Britský variant tak zvýšil v populácii svoj podiel a dominuje nad inými variantmi pandemického vírusu.

„Prevalencia britského variantu a rýchlosť, akou sa stal dominantným variantom na našom území, jednoznačne dokazujú, že je potrebné naďalej prísne dodržiavať nastavené protiepidemické opatrenia. Rovnako je naďalej nevyhnutné minimalizovať kontakt s inými ľuďmi, nosiť rúško či respirátor a dodržiavať hygienu rúk,“ uviedol hlavný hygienik Ján Mikas. 

 

img

Prieskum rozšírenia britského variantu robili hygienici aj na vzorkách z 3. februára. Britský variant sa vtedy potvrdil v približne 74 % vyšetrených vzoriek. Ďalšie kolo bolo realizované zo vzoriek z 15. februára, kedy sa britský variant potvrdil v 72 % vyšetrených vzoriek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies