Famózny Verstappen a prvé pódium v kariére pre Gaslyho

NETKY.SK • 18 November 2019, 14:51 • 2 min
Famózny Verstappen a prvé pódium v kariére pre Gaslyho

BRATISLAVA – VC Brazílie 2019 na okruhu Interlagos patrí každý rok k napínavým podujatiam. Už od prvých chvíľ nedeľňajšej Veľkej ceny diváci vstávali zo svojich sedadiel. Nechýbalo dokonca ani safety car.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V sezóne 2019 sme už spoznali víťaza Pohára konštruktérov ako aj majstra sveta. Mercedes opäť nedal konkurencii šancu, i keď tento rok mal od prvých odjazdených kilometrov podstatne ľahšiu prácu ako vlani. Lewis Hamilton sa tak mohol už predčasne radovať zo zisku svojho šiesteho titulu, a stajňa Mercedes od sezóny 2014 nepozná prehru v pohári jednotlivých stajní. Toto všetko im však uľahčilo Ferrari. 

 

img

 

Podobne to bolo aj počas včerajšieho závodu na okruhu Interlagos, len pár kilometrov od centra Sao Paulo v Brazílii. Samotná poloha okruhu je veľmi netradičná, nachádza sa totiž medzi dvomi jazerami, ktoré v minulosti slúžili ako zásobáreň pitnej vody. Zaujímavé je aj samotné prevýšenie trate. Vďaka nadmorskej výške 800 metrov, tu motory strácajú minimálne 8 % svojho výkonu. Okruh je so svojou dĺžkou 4,3 kilomtera po monackom Monte Carle druhý najkratší v celom kalendári. Zaujímavé je aj to, že sa na ňom preteká proti smeru hodinových ručičiek.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Que espetáculo de vista 😱👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 #autodromodeinterlagos #interlagoscircuit

Príspevok, ktorý zdieľa Samir Meireles (@carropaixaonacional),

 

Po kvalifikácii sa tešil zo svojej druhej pole position v F1 Max Vertsppen. Vedľa neho sa postavil Sebastian Vettel, nasledovaný Lewisom Hamiltonom, Charlesom Leclercom a Valtterim Bottasom. Šesticu najrýchlejších monopostov uzatváral podľa očakávania Alex Albon na Red Bulle. Štart sa vydaril Verstappenovi, ktorý si udržal prvé miesto a Hamiltonovi. Druhý spomínaný sa posunul na druhé miesto, keď hneď v prvej šikane predbehol Vettela. Max sa snažil od začiatku nastoliť rýchle tempo, ktorému nestíhal ani Mercedes.

 

img

 

Čakalo sa na zastávky v boxoch. V hre boli totiž dve stratégie. Celé čelo pretekov si zvolilo agresívnejšiu stratégiu s dvomi zastávkami, okrem Sebastiana Vettela. Ten si u svojich mechanikov prezul tvrdú sadu, ktorú chcel potiahnuť až do konca. Časom sa však ukázalo, že dvojzastávka je tá správna voľba. Zhruba v poslednej štvrtine pretekov však prišla pre Mercedes veľká rana. Valterimu Bottasovi odišiel pohonný agregát, a aj napriek tomu, že svoj monopost odparkoval na relatívne bezpečnom mieste, vedenie pretekov sa rozhodlo pre vypustenie bezpečnostného vozidla.

 

img

 

Všetci jazdci sa tak zaradili za seba, čo najprv využil Lewis Hamilton, no o kolo neskôr mu to v tej istej šikane vrátil Verstappen a zaradil sa naspäť na prvé miesto. Vettel mal už ku koncu evidentný problém so svojimi gumami, aj keď prezul na čerstvejšiu sadu. Jeho kolega z Ferrari Leclerc sa ho snažil niekoľkokrát predbehnúť, no na druhej rovinke sa mu to stalo osudným. Leclerc prišiel o predné koleso a Vettel dostal defekt na zadnú gumu. Oba Ferarri tak skončili predčasne len niekoľko kôl do cieľa.

 

 

 

Poradie sa razom zmenilo. Bez oboch Ferrari a jedného Mercedesu, Hamilton šiel navyše 4 kolá pred koncom závodu počas druhého výjazdu safety car do boxov, sa na popredných priečkach objavili mená ako Gasly či Sainz. Z úplne zaslúženého triumfu sa nakoniec tešil Max Verstappen, ktorý dokázal vyhrať aj po dvoch reštartoch v pretekoch. V poslednom kole Hamilton až príliš optimisticky vošiel do zákruty a zostrelil Albona, dostal za to časovú penalizáciu. Nič to však nemenilo na tom, že Albona pripravil o prvé pódium v kráľovnej motoršportu.

 

 

Navyše to nebolo všetko. Do cieľa síce prišiel ako tretí, na poslednej rovinke si druhé miesto pre seba uchmatol Gasly, ktorý sa tak na pódium postavil po prvýkrát vo svojej kariére v F1. Posledným jazdcom za Torro Rosso, ktorý sa dostal na pódium bol Sebastian Vettel v roku 2008, kedy dokonca preteky v talianskej Monze aj vyhral. 

 

 

Po rozhodnutí FIA sa oficiálne na tretie miesto dostal Carlos Sainz na McLarene, pre ktorého to bolo taktiež prvé pódium v kariére. Oficiálnu časť však nemohol absolvovať, pretože FIA o Hamiltonovom prehrešlu rozhodla až po odovzdávaní trofejí. Jeho stajňa mu však pripravila celú cerémóniu dodatočne.

 

 

Mimochodom v Brazílii nezaháľali ani mechanici. Konkrétne v Red Bulle sa postarali o najrýchlejšiu zastávku všetkých čias. V novej ére sa už síce netankuje, ale uznajte, že vymeniť všetky štyri gumy za 1,82 sekundy sa len tak nevidí.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies