Podľa prieskumu by koncoročné odmeny mal dostať každý druhý zamestnanec

NETKY.SK • 24 November 2023, 08:30 • 2 min
Podľa prieskumu by koncoročné odmeny mal dostať každý druhý zamestnanec

BRATISLAVA - Kým 13. či 14. plat sú nárokovateľné zložky mzdy, pretože sú uvedené v pracovnej či kolektívnej zmluve, koncoročné odmeny firmy môžu a nemusia zamestnancom udeliť. Podľa prieskumu portálu Platy.sk by koncoročné odmeny v decembri 2023 mala dostať približne polovica zamestnaných Slovákov či Sloveniek.

slovakia

left justify in out

Každý druhý zamestnanec dostane odmeny

Z odpovedí prieskumu, do ktorého sa zapojilo 3 840 respondentov, vyplynulo, že tento rok by malo dostať koncoročné odmeny približne 50 % zamestnaných ľudí. Viac ako tretina z oslovených (34 %) odpovedala, že koncoročné odmeny dostávajú pravidelne a ďalších 16,3 % uviedlo, že im vo firme vyplatenie odmien už oznámili.

 

Naopak, 11,2 % respondentov prieskumu už teraz vie, že na ich koncoročné odmeny v tomto roku nie sú finančné prostriedky, a teda v tomto roku ich nedostanú. Zvyšných 38,4 % oslovených tvrdí, že odmeny dlhodobo nedostávajú. Rovnaký prieskum sa realizoval aj v Česku a vyšlo z neho, že koncoročné odmeny tu dostáva menej zamestnancov ako na Slovensku – „len“ 42 % zamestnancov.

 

Odmeny závisia od výšky príjmu

„Koncoročné odmeny najčastejšie dostávajú zamestnanci, ktorí patria medzi vysokopríjmové skupiny. Tam ich pravidelne dostáva 45 % a 15 % respondentom z tejto skupiny vo firme už avizovali, že tento rok koncoročné odmeny dostanú,“ konštatuje PR manažérka Profesie Ľubica Melcerová.

 

Naopak, v prípade nízkopríjmových skupín podľa nej až 45 % odpovedalo, že dlhodobo nedostávajú koncom roka špeciálne odmeny a 16 % už v spoločnosti oznámili, že na ne tento rok nie sú prostriedky. Zaujímavé je, že na udeľovanie koncoročných odmien nemá príliš veľký vplyv ani veľkosť firmy, napríklad z pohľadu počtu zamestnancov, ani pôsobenie firmy v niektorom konkrétnom regióne Slovenska. Kľúčovým faktorom je výška príjmu zamestnanca.

Firmy sa k odmenám nerady zaväzujú vopred

Hoci podľa prieskumu tento rok dostane koncoročné odmeny polovica zamestnancov a zamestnankýň na Slovensku, v ponukách na prácu sa tento benefit spomína len zriedka. Tento rok bol zatiaľ uvedený v 10-tisíc inzerátoch, čo tvorí len 3,5 % zo všetkých zverejnených ponúk. V predchádzajúcich rokoch však toto číslo bolo ešte nižšie.

 

Dôvod je jednoduchý – udelenie koncoročných odmien závisí od toho, ako sa v daný rok firme darilo, čo môže ovplyvniť množstvo nepredvídateľných faktorov. Preto to spoločnosti nechcú vo svojich inzerátoch sľubovať. Ak by totiž na extra peniaze či poukážky pre zamestnancov napokon nevyšli prostriedky, mohli by to noví zamestnanci vnímať ako neférové konanie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport, Foto: lepsidochodok.sk (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies