Vlastníte pištoľ? Pozor, platnosť zbrojného preukazu by sa mala meniť

NETKY.SK • 16 Október 2020, 17:40 • 2 min
Vlastníte pištoľ? Pozor, platnosť zbrojného preukazu by sa mala meniť

BRATISLAVA - Doba platnosti zbrojného preukazu by sa mala skrátiť z 10 rokov na päť. Navrhuje to Ministerstvo vnútra SR (MV SR) v rámci novely zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorá bola predložená do medzirezortného pripomienkového konania.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo tiež navrhuje obmedziť platnosť zbrojnej licencie z neurčitej doby na päť rokov. Súčasťou návrhu je aj zámer prekategorizovať niektoré zbrane na zbrane kategórie A, teda zakázané.

 

Zakáže sa istý typ pištolí 

Cieľom zmeny v legislatíve je podľa rezortu prispôsobenie sa európskej legislatíve. „Cieľom návrhu zákona je dosiahnutie rovnováhy medzi záväzkom zabezpečiť určitú slobodu pohybu niektorých strelných zbraní a ich hlavných častí v rámci Európskej únie (EÚ) na jednej strane a potrebou kontrolovať túto slobodu primeranými bezpečnostnými zárukami na druhej strane. Týmto návrhom zákona sa prijímajú primeraným spôsobom legislatívne opatrenia na zamedzenie zneužívania strelných zbraní na trestnú činnosť súvisiacu najmä s teroristickými útokmi,“ konštatuje ministerstvo vnútra.

 

img


Zmeny sa dotknú zbraní, ktoré sú momentálne zaradené v iných kategóriách, mali zaradiť do kategórie A, teda medzi zbrane zakázané.

 

„Ide o zbrane, ktoré sú podľa smernice najnebezpečnejšie a je u nich najväčšia pravdepodobnosť zneužitia na trestnú činnosť, najmä teroristické útoky. Ide napríklad o zbrane so zásobníkmi s veľkou kapacitou, teda na 10, respektíve 20 nábojov,“ uvádza ministerstvo.

 

Niektoré zbrane boli zneužité pri teroristických útokoch
Novela tiež navrhuje, aby sa zbrane kategórie A, B (krátke opakovacie palné zbrane alebo krátke samonabíjacie palné zbrane) a C (napríklad dlhé jednovýstrelové alebo viacvýstrelové palné zbrane), ktoré boli upravené na kategóriu D (zbrane prerobené za účelom používania na cvičnú streľbu, pre zábavu alebo rekonštrukcie bojov) boli ponechané v ich pôvodných kategóriách.

 

Dôvodom je, že tieto zbrane boli jednoduchou úpravou opätovne sfunkčnené a boli použité pri teroristických činoch.

Ministerstvo tiež navrhlo napríklad zabezpečenie online prístup do informačného systému zbraní, streliva a strelníc MV SR prostredníctvom elektronických služieb pre občanov a podnikateľov na úseku zbraní a streliva.

 

Ten má zabezpečiť oprávneným subjektom prístup do informačného systému, ktorý zaznamenáva všetky informácie týkajúce sa strelných zbraní a ich držiteľov, ktoré sú potrebné na ich evidenciu.

V prípade schválenia by novela mala nadobudnúť účinnosť 1. marca 2021.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona