Bosne hrozí rozpad a vypuknutie ozbrojeného konfliktu

NETKY.SK • 3 November 2021, 05:59 • 2 min
Bosne hrozí rozpad a vypuknutie ozbrojeného konfliktu

NEW YORK - Podľa uniknutej správy by mohli srbskí separatisti obnoviť vlastnú armádu.

slovakia

left justify in out

Bosna je vystavená bezprostrednému rozpadu a existuje veľmi reálna hrozba návratu ozbrojeného konfliktu. V hodnotiacej správe to uviedol vysoký predstaviteľ Organizácie Spojených národov (OSN) v Bosne a Hercegovine Christian Schmidt. Text dokumentu má k dispozícii denník The Guardian aj agentúra AP.

 

Rozdelenie armády

"Bosna čelí najväčšej existenčnej hrozbe v povojnovom období," uviedol Schmidt vo svojej prvej správe od nástupu do funkcie v auguste tohto roka. Vysoký predstaviteľ OSN spresnil, že ak srbskí separatisti splnia svoj sľub a obnovia vlastnú armádu, rozdelia tým ozbrojené sily na dve časti. V takom prípade bude podľa Schmidta nutné poslať do krajiny viac príslušníkov zahraničných mierových síl.

 

Bosnianska armáda vznikla v roku 2006 pod taktovkou medzinárodného spoločenstva a v súčasnosti má približne 10-tisíc vojakov a civilných zamestnancov. Jej vznik bol všeobecne vnímaný ako kľúčový krok smerom k územnej integrite Bosny.

 

Bosna a Hercegovina so svojimi tromi hlavnými etnickými skupinamiBosniakmi (Moslimami), Srbmi a Chorvátmi, je riadená zložitou administratívou, na čele ktorej stojí trojčlenné predsedníctvo. Jeho srbský člen Milorad Dodik koncom septembra vyhlásil, že bosnianski Srbi chcú do niekoľkých mesiacov vytvoriť vlastnú armádu.

 

Súvisiaci článok: Srbi uvoľnili blokádu na hraniciach s Kosovom. Dohodu na Balkáne vyrokoval Miroslav Lajčák!

 

Ohrozený je mier a stabilita

Podľa Schmidta môžu Dodikove vyhrážky "ohroziť nielen mier a stabilitu krajiny a regiónu, ale môžu viesť aj k zrušeniu Daytonskej mierovej zmluvy", ktorá ukončila bosniansku vojnu v roku 1995. Dodik často vyzýva na odtrhnutie Re ubliky srbskej tvrdiac, že Bosna je "experimentom medzinárodného spoločenstva".

 

Uniknutá hodnotiaca správa mala byť prednesená v utorok na pôde Bezpečnostnej rady (BR) OSN. Zasadnutie však bolo odložené, pretože Rusko - jeden zo stálych členov rady - pohrozilo, že rezolúciu zablokuje, ak z nej nebudú odstránené všetky zmienky o vysokom predstaviteľovi OSN pre Bosnu.

 

 

 

Na zasadnutí sa malo hlasovať o predĺžení mandátu mierovej misie EUFOR Althea v Bosne o rok,  úlohou ktorej je dohliadať na implementáciu Daytonskej dohody.

 

Podľa denníka Guardian má misia v súčasnosti okolo 700 členov. Doterajší mandát 15-člennej rady pre tieto stabilizačné sily vyprší v piatok. Touto témou by sa mala BR OSN zaoberať v stredu popoludní stredoeurópskeho času.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na Balkáne opäť vypukol konflikt – Srbsko je pripravené vyslať do Kosova armádu

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies