V Botswane našli tretí najväčší diamant v histórii! Zatiaľ ostáva bez mena

NETKY.SK • 18 Jún 2021, 06:33 • 2 min
V Botswane našli tretí najväčší diamant v histórii! Zatiaľ ostáva bez mena

BRATISLAVA - V africkej Botswane vystavili diamant, ktorý je pravdepodobne tretí najväčší, aký kedy našli.

slovakia

left justify in out

Ako uvádza spravodajský portál BBC, kameň s hmotnosťou 1098 karátov priniesli botswanskému prezidentovi Mokgweetsimu Masisimu dva týždne potom, ako ho vyťažili zástupcovia spoločnosti Debswana.

 

Ako uviedol botswanský minister pre nerastné suroviny Lefoko Moagi, drahokam má dĺžku 73 milimetrov, šírku 52 milimetrov a hrúbku 27 milimetrov.

 

Tiež skonštatoval, že diamant nemohol byť nájený v príhodnejší čas, pretože počas minulého roka bol pre pandémiu zasiahnutý aj trh s diamantami. Vláda od Debswany dostáva až 80 percent príjmov z predaja týchto vzácnych kameňov prostredníctvom dividend, poplatkov a príjmov. 

 

Objem produkcie spoločnosti sa vlani prepadol o 29 percent na 16,6 milónov karátov a predaj sa znížil o 30 % na 2,1 miliardy USD. 

 

Obrovský klenot je len o trošku ľahší ako druhý najväčší diamant na svete, ktorý v roku 2015 našli taktiež v Botswane. Tá je najväčším africkým producentom diamantov.

 

Hodnota nájdeného diamantu nebola zverejnená, ale v roku 2017 sa spomenutý druhý najväčší diamant Lesedi La Rona predal za 53 miliónov dolárov (približne 43,7 milióna eur).

Vôbec najväčší diamant, aký kedy objavili, bol 3106-karátový diamant Cullinan. Našli ho ešte v roku 1905 v Juhoafrickej republike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies