Počet falšovaných ochranných prostriedkov v Európe sa zvyšuje

NETKY.SK • 29 Apríl 2020, 08:10 • 2 min
Počet falšovaných ochranných prostriedkov v Európe sa zvyšuje

BRATISLAVA - Počet falšovaných ochranných prostriedkov v Európe sa zvyšuje. Úrad priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR upozorňuje občanov, aby boli v tomto období obzvlášť ostražití, najmä pri nákupe z internetu. Preto si treba dôkladne prezrieť popis produktu, ktorý pridávate do svojho virtuálneho košíka v e-shope.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V apríli bola totiž odhalená sieť predajcov falošných tvárových masiek v hodnote 15 miliónov eur, ktoré objednávali zdravotnícke zariadenia, dodávky, ktoré nedorazili na miesto určenia aj falošný podomový predaj.

 

Tovar prezradí nízka cena

Spotrebitelia aj organizácie by mali byť opatrní obzvlášť pri online nákupe rúšok, respirátorov, testov na zistenie prítomnosti koronavírusu, latexových rukavíc, dezinfekčných gélov na báze alkoholu, ale najmä antivirotík ako Remdesivir, antimalarík, vitamínov a doplnkov výživy.

Ako uviedol ÚPV, nedostatok rúšok, respirátorov, ochranných oblekov či dezinfekčných prostriedkov spojený s nárastom ich cien sa stal živnou pôdou pre rapídny nárast obchodu s falšovaným tovarom v danej oblasti.

 

"Napriek tomu, že väčšina falšovaných výrobkov aj v tomto prípade pochádza z Číny a Indie, dnes už neplatí, že takýto tovar prezradí iba podozrivo nízka cena," konštatoval úrad. Spotrebiteľ by mal preto využívať len osvedčené internetové obchody, prípadne kamenné predajne.

 

Falšovaný tovar nespĺňa prísne kvalitatívne požiadavky kladené certifikačnými orgánmi Európskej únie a neposkytuje potrebnú mieru ochrany.

 

Upozornenie o zvýšenej kriminalite vydal aj európsky policajný úrad EUROPOL, ktorý registruje nárast podvodov, krádeží a falšovania. Predmetom falšovania sa stávajú aj samotné certifikáty osvedčujúce účinnosť či nezávadnosť daných výrobkov.

 

Ako si teda vybrať ochrannú pomôcku

Respirátory sú štandardizované, takže sa dá v v produktoch orientovať. Triedy FFP1, FFP2 a FFP3 značia účinnosť (čím vyššie číslo, tým vyššia) a WHO s ohľadom na koronavírus odporúča použitie FFP3 a FFP2. Respirátory slúžia k ochrane nositeľa (mnohé modely sú vybavené vydychovacím ventilom). 

 

Ani respirátory ale nezaisťujú úplne nepriestrelnú ochranu. Riziko nákazy však významne znižujú. Trieda FFP2 dosahuje podľa testov 94-98% účinnosti, trieda FFP3 99% účinnosti.

 

Respirátory podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčiho chránia len tých, ktorí ich nosia, nie ich okolie.

 

Na našom e-shope nájdete respirátor N95 (WHO standard, CE-3J200304), ktorý nepatrí do kategórie zakázaných respirátorov.

 

Zabezpečuje účinnú ochranu dýchacích ciest pri vystavení časticiam prachu alebo neprchavých kvapalín, baktérií a vírusov. Respirátor má ochrannú triedu FFP2 a je vhodný na ochranu proti novému koronavírusu Covid-19.

 

img

 

Aké rúško si vybrať?

Rúška sa majú nosiť maximálne dve hodiny, potom sa ich funkcie kvôli zvlhnutiu samozrejme zhoršia.

 

Predovšetkým je však dôležitá informácia, že rúška na rozdiel od respirátorov nepodliehajú žiadnej certifikácii, žiadnym testom, takže ako kvalitné sa ich výrobca rozhodne vyrobiť, tak kvalitné budú, ale zákazník sa to z obalu nedozvie, pretože žiadna štandardizácia a z nej vyplývajúce značenie v tomto smere neexistuje.

 

V roku 2009 otestoval tri typy bežne dostupných rúšok dTest. Test neprebiehal na vírusoch, ale s batériami, pretože tie možno dobre kultivovať a dá sa ľahko zistiť, koľko ich prešlo.

 

Test prebiehal na človeku, ktorý dýcha na misku s agarom (živná pôda pre baktérie) - najskôr bez rúška, potom s rúškom, a porovnal sa rozdiel.

 

U jedného typu rúšok bola účinnosť ochrany 9,9%, u druhého 85,7% a pri treťom 47,1%. To sa navyše bolo čerstvo nasadeným rúškom, ktoré majú - ako vyplýva z vyššie uvedených informácií - najvyššiu účinnosť. 

 

No a nakoniec si musíme uvedomiť, že sa test vykonával podľa vyhodnotenia baktérií, ktoré sú zhruba 1000-5000 nm veľké, zatiaľ čo koronavírus meria asi 120 nm, takže je cca 10-50 × menšie. Priepustnosť pre vírusy teda bude adekvátne tomu vyššia.

 

Profesionálne rúška sa vyrábajú spravidla z veľmi hustých netkaných textílií, niektoré drahšie z tkaniny, avšak vyrobené z nanovlákien. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies