Britský parlament neschválil upravenú dohodu o brexite, budú nové voľby?

NETKY.SK • 13 Marec 2019, 06:19 • 2 min
Britský parlament neschválil upravenú dohodu o brexite, budú nové voľby?

LONDÝN - Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu ani na druhý pokus neschválili v utorok dohodu o odchode Británie z Európskej únie, ktorú dosiahla vláda premiérky Theresy Mayovej.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Za dohodu hlasovalo 242 poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu proti ich bolo 391. V januárovom hlasovaní dohodu podporilo 202 poslancov a 432 bolo proti.

 

V stredu by poslanci Dolnej snemovne mali hlasovať o odchode Británie z EÚ bez dohody, ktoré však podľa pozorovateľov tiež nebude úspešné. V takomto prípade by mal parlament vo štvrtok hlasovať o predĺžení termínu odchodu z Únie. V prípade, že poslanci tento návrh schvália, bude musieť premiérka o jeho odsúhlasenie požiadať EÚ.

 

Vodca britskej Labouristickej strany Jeremy Corbyn v utorok po druhom neúspešnom hlasovaní povedal, že je čas na nové voľby. "Vláda opäť utrpela porážku, a to ohromnou väčšinou. Teraz si musí priznať, že táto dohoda je mŕtva," povedal vodca labouristov. Zároveň však dodal, že labouristi sú ochotní spolupracovať s vládou na novej dohode o brexite. Corbyn odmietol možnosť, že by Británia odišla z Únie bez dohody.

 

img

 

"Je mi nesmierne ľúto rozhodnutia, ktoré táto snemovňa dnes urobila," povedala po hlasovaní Mayová s tým, že Británia teraz stojí pred nezávideniahodným rozhodnutím, ktoré však musí urobiť. Podľa nej si poslanci môžu vybrať medzi odložením brexitu, usporiadaním ďalšieho referenda alebo odchodom na základe inej dohody.

 

Poľutovanie nad neúspešným hlasovaním o dohode vyjadril aj hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. "EÚ urobila všetko pre to, aby bola dohoda o odchode Británie z EÚ schválená. Túto patovú situáciu môže vyriešiť iba Británia. Naše prípravy na odchod 'bez dohody' sú teraz dôležitejšie ako predtým," uviedol na Twitteri Barnier.

 

V podobnom duchu sa vyjadril aj hovorca predsedu Európskej rady Donalda Tuska. "Výsledok dnešného hlasovania nás mrzí a sme sklamaní, že britská vláda si nezabezpečila podporu pre dohodu, ktorú obe strany uzavreli v novembri," uviedol Tuskov hovorca.

 

img

 

Britský europoslanec Nigel Farage, jedna z hlavných tvárí kampane za brexit pred referendom v roku 2016, očakáva ročný odklad termínu odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie. "Buďme realisti... Nepočítam s tým, že by ďalšia fáza rokovaní (o brexite) začala skôr než v novembri. Domnievam sa preto, že bude potrebný odklad o rok," uviedol Farage.

 

 

Poukázal pritom na blížiace sa májové eurovoľby, z ktorých vzíde nový Európsky parlament. Podľa vlastných slov sa ich už - vzhľadom na termín brexitu (29. marec) - neplánoval zúčastniť, ale ak dôjde k jeho odkladu, je pripravený zapojiť sa do predvolebnej kampane.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies