Podľa linky detskej istoty sa deti čoraz častejšie cítia nevypočuté

NETKY.SK • 10 Október 2023, 13:00 • 2 min
Podľa linky detskej istoty sa deti čoraz častejšie cítia nevypočuté

BRATISLAVA - Deti a mladí ľudia sa v súčasnosti čoraz častejšie cítia nevypočutí a osamelí. Môže to viesť k výraznému poklesu sociálnych zručností a izolovanosti aj v neskoršom veku. Za osamelosť nemôže iba technologický pokrok, ale aj zmeny v rodinnom či sociálnom prostredí. Upozornila na to Linka detskej istoty (LDI) pri príležitosti utorkového Svetového dňa duševného zdravia.

slovakia

left justify in out

"Ak sa dieťa cíti osamelé, môže to popisovať inými pocitmi a výrazmi, ako napríklad nezapadám, cítim sa byť iný či neviditeľný, a to dokonca aj v prípade, že trávi veľa času s kamarátmi. Mladšie deti si môžu osamelosť kompenzovať vytváraním imaginárnych kamarátov, na ktorých lipnú, vyrušujú v škole, či si neustále vyžadujú pozornosť. U starších môžeme pozorovať primárne vyhýbavé a skleslé správanie, nižšiu sebadôveru či náhly nezáujem o obľúbené aktivity," priblížila psychologička Lucia Chamutyová.

V prípade, že sa dieťa cíti osamelo, treba mu podľa psychologičky dať najavo, že je v poriadku obrátiť sa jeden na druhého. Za dôležité považuje aj spoločne strávený čas s rodinou. Dieťa ho musí podľa nej vnímať ako podstatnú, kvalitnú a nenútenú súčasť bežného života. "Namiesto trávenia večerov každého rodinného príslušníka v samostatných izbách môže rodič navrhnúť spoločnú hru, alebo iniciovať rozhovor, že je tu pre dieťa a je pripravený ho kedykoľvek vypočuť," podotkla.

Toxickú pozitivitu označila psychologička Chamutyová ako nevhodný postoj. "Nikto nemá ideálny život a je nezmysel tlačiť deti do toho, aby neustále dávali najavo, že sú šťastné v každej oblasti svojho života," doplnila. Odporúča vyhýbať sa potláčaniu negatívnych emočných stavov a formuláciám, ako napríklad "iní to majú horšie" či "nepreháňaj". "Je potrebné normalizovať neúspechy a robenie chýb a pomôcť dieťaťu rozvíjať sa bez toho, aby bolo vyčerpané a demotivované. Inak sa môže stať, že podľahnú trendom spoločnosti - potrebám neustále sa tváriť pred ostatnými iba úspešne, šťastne, vyrovnane a schovávať akékoľvek slabšie stránky a svoju prirodzenú zraniteľnosť," dodala.

Linka detskej istoty funguje od roku 1996. Poskytuje služby pre deti a mládež, ale aj pre dospelých kontaktujúcich v záujme detí. Tím odborníkov je k dispozícii na telefónom čísle linky 116111. Funguje non-stop, je bezplatná a anonymná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / LDI Foto: Slovenský pacient (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies