Čo robiť v prípade, že ste stratili svoj certifikát o negatívnom výsledku antigénového testu?

NETKY.SK • 9 November 2020, 13:57 • 2 min
Čo robiť v prípade, že ste stratili svoj certifikát o negatívnom výsledku antigénového testu?

BRATISLAVA – Certifikát o negatívnom výsledku umožňuje ľuďom sa voľnejšie pohybovať mimo svojho bydliska. Čo však robiť v prípade, že ste ho stratili?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V prípade, že ste stratili svoj negatívny certifikát, nemôžete požiadať o vydanie nového. Musíte tak podstúpiť opakované pretestovanie antigénovým testom. Ministerstvo zdravotníctva pritom ľudí upozorňuje, že pre týchto ľudí platí automaticky režim ako pre tých, ktorí sa celoplošného testovania nezúčastnili.

 

Vstupenka na slobodu

Tento bledo modrý certifikát pritom funguje ako vstupenka na slobodu. Môžu ho vyžadovať zamestnávatelia, zamestnanci obchodov či prevádzkovatelia služieb.

 

Na základe tohto potvrdenia o negatívnom výsledku sa ľudia môžu voľne pohybovať po krajine. Občania, ktorí sa nezúčastnili prvého kola testovania v zelených okresoch alebo druhého kola v červených okresoch platí prísny zákaz vychádzania.

 

img

 

Niektorí si z obáv, že svoj certifikát stratia, potvrdenie odfotili do svojich telefónov. Polícia však takýto dôkaz o neporušení zákazu vychádzania neuznáva a hrozí nemalou pokutou. Dôvodom je zabrániť falšovaniu a zneužívaniu tohto dokladu osobami, ktoré sa testovaniu vyhli. Je preto potrebné, mať ho vždy po ruke.

 

Súvisiaci článok: Pozrite si výnimky zo zákazu vychádzania, budú sa týkať väčšieho spektra ľudí

 

Čo ak ste certifikát stratili?

Ak ste doklad o negatívnom výsledku antigénového testu stratili, je nevyhnutné, aby ste sa na verejnosti dokázali preukázať negatívnym RT-PCR testom. Kým však neobržíte toto potvrdenie, musíte ostať v domácej izolácii.

 

Ak však nemáte žiadne príznaky infekcie, test si zaplatíte z vlastného vrecka. Výsledky sú k dispozícii najneskôr do 96 hodín.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rezort zdravotníctva zverejnil zoznam odberných miest, kde sa môžu prísť ľudia bezplatne otestovať antigénovým testom

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies