Česi od februára spúšťajú objednávky na očkovanie proti COVID-19, kto dostane skorší termín?

NETKY.SK • 4 Január 2021, 10:38 • 2 min
Česi od februára spúšťajú objednávky na očkovanie proti COVID-19, kto dostane skorší termín?

V Českej republike spustia 15. januára rezervačný systém na očkovanie proti koronavírusu pre osoby staršie ako 80 rokov.

slovakia

left justify in out

Všetci občania sa budú môcť na očkovanie začať objednávať od 1. februára. V relácii Partie televízie Prima to povedal český premiér Andrej Babiš, na ktorého sa odvoláva spravodajský portál Novinky.cz.

 

img

 

Systém určí termín očkovania 
Seniori nad 80 rokov si budú môcť rezervovať termín osobne cez svojho praktického lekára alebo prostredníctvom telefonickej linky 1221, kde s nimi žiadosť vyplnia.

 

Ostatní občania pri rezervácii budú do systému zadávať konkrétne údaje o svojom veku, zdravotnom stave a povolaní. Systém to naprogramuje a následne určí termín očkovania. Údaje budú podliehať overeniu, aby sa predišlo zneužívaniu systému.

 

img

 

Od čoho sa odvíja skorší termín?  

Zdravý človek, čo má 66 rokov, dostane neskorší termín ako napríklad 65-ročný človek s vysokým tlakom, obezitou alebo závažným ochorením pľúc, vysvetlil Babiš. Prednosť budú mať aj ľudia s cukrovkou či ochorením obličiek, z hľadiska zamestnania to budú zase pracovníci integrovaného záchranného systému, kritickej infraštruktúry, zdravotníctva, školstva a sociálnych služieb.

 

img

 

Pravidelný prísun 
Český premiér, ktorého zaočkovali ako prvého, by rád stihol očkovanie v krajine do konca septembra. Vakcína bude v priebehu januára prichádzať každý štvrtok. 

 

Situácia podľa Babiša nie je dobrá a rok 2021 bude náročný. "Do normálu" by sa krajina podľa neho mohla vrátiť v roku 2023.

 

Aktuálna situácia v ČR 
Za sobotu v Česku pribudlo 4 957 prípadov ochorenia COVID-19, pričom laboratóriá vykonal 12 128 testov. V krajine v súčasnosti evidujú 116 307 aktívnych prípadov, v nemocniciach leží 5 901 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 a 881 z nich je vo vážnom stave.

 

img

 

Celkovo dosiaľ v Česku potvrdili nákazu koronavírusom u viac ako 740-tisíc ľudí a viac ako 610-tisíc sa vyliečilo. Počet pacientov s ochorením COVID-19, ktorí infekcii podľahli, dosiahol 11 960.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies