Odborníci radia: Účinnosť lieku môžu ovplyvniť aj interakcie s potravinami

NETKY.SK • 26 Február 2024, 09:41 • 2 min
Odborníci radia: Účinnosť lieku môžu ovplyvniť aj interakcie s potravinami

BRATSLAVA - Účinnosť a bezpečnosť lieku môžu ovplyvniť aj interakcie s potravinami. Upozornil na to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) s tým, že významne interagujú napríklad alkohol, niektoré druhy citrusového ovocia, kofeín či niektoré mliečne výrobky. Pri vydávaní liekov je preto podľa neho dôležité upozorniť pacienta na rizikové potraviny.

slovakia

left justify in out

"Príjem kofeínu môže vplývať na to, ako lieky, ktoré užívame, účinkujú. Jeho konzumácia môže v niektorých prípadoch ovplyvniť napríklad vstrebávanie liekov do organizmu, alebo zvýšiť riziko nežiaducich účinkov liekov a znížiť ich účinnosť," ozrejmil ŠÚKL na sociálnej sieti.

Opatrný treba podľa neho byť aj pri užívaní vitamínov či iných doplnkov stravy, pretože môžu obsahovať bylinky, ktoré spôsobujú liekové interakcie. Týka sa to napríklad čiernej rasce, cesnaku, ženšenu, ginka, ľubovníka bodkovaného či kurkumína.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ŠÚKL, Foto: SITA / ThinkStockphotos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies