Kanibalistická príroda: Prečo a ktoré zvieratá zabíjajú a jedia svoje vlastné potomstvo?

NETKY.SK • 28 December 2023, 23:55 • 2 min
Kanibalistická príroda: Prečo a ktoré zvieratá zabíjajú a jedia svoje vlastné potomstvo?

Niektoré živočíšne druhy, vrátane, ale nie výlučne, škrečkov, ošípaných, hadov, vtákov , primátov a dokonca aj chrobákov , majú tendenciu zabíjať a niekedy zjesť všetky alebo niektoré z vlastných mláďat alebo iných mladých členov ich skupiny. Tento fenomén zabíjania vlastného potomka je známy ako infanticída ak rodič zje aj svoje mláďatá, stáva sa z toho filiálny kanibalizmus.

slovakia

left justify in out

Výskumníci nepoznajú presné dôvody, prečo zvieratá niekedy zabíjajú svoje vlastné deti, ale všeobecne sa verí, že to môže uspokojiť energetické a nutričné ​​požiadavky rodiča, urobiť rodiča príťažlivejším pre potenciálnych partnerov a pomôcť zbaviť sa potomkov, ktorí sú chorí alebo dospievajú príliš dlho. V niektorých prípadoch zvieratá jedia vajcia, aby ich chránili pred predátormi.

Prečo si zvieratá jedia potomkov

Niektoré živočíšne druhy, vrátane, ale nie výlučne, škrečkov, ošípaných, hadov, vtákov , primátov a dokonca aj chrobákov , majú tendenciu zabíjať a niekedy zjesť všetky alebo niektoré z vlastných mláďat alebo iných mladých členov ich skupiny. Tento fenomén zabíjania vlastného potomka je známy ako infanticída ak rodič zje aj svoje mláďatá, stáva sa z toho filiálny kanibalizmus.

Keď samice porodia, musia začať dojčiť a starať sa o svoje novorodenca, čo môžu robiť len vtedy, ak sú už dobre živené a zdravé.

Ak teda medvedica porodí štyri mláďatá, z ktorých dve sú príliš slabé, nezdravé alebo zdeformované, potom je vysoko pravdepodobné, že slabšie mláďatá zabije a zje. Matke to dodá nielen energiu v podobe kalorického prírastku, ale zostane jej aj menej mláďat, ktoré potom môže lepšie dojčiť a primerane zabezpečiť.


Selektívne zabíjanie

Ďalšou hypotézou, prečo zvieratá zabíjajú svoje mláďatá, je, že chcú, aby len tie najschopnejšie z ich detí žili a odovzdali svoje zdravé gény budúcim generáciám. Aby sa to zabezpečilo, niektoré stvorenia zabíjajú tie deti, ktoré nedospievajú dostatočne rýchlo alebo normálnym tempom.

Tento druh selektívneho zabíjania vyvíja evolučný tlak na mláďatá, aby sa rýchlo vyvinuli do zdravých dospelých jedincov.

Čierna vdova

Pavúk čierna vdova je ďalšie zviera, ktoré niekedy praktizuje sexuálny kanibalizmus. Rovnako ako modlivky, samce čiernej vdovy sú oveľa menšie ako samice – vo všeobecnosti menej ako polovica veľkosti samice. Samice vytvárajú siete, ktoré sú pokryté ich feromónmi.

Priťahovaný samec potom vykoná redukciu pavučiny: odreže časti pavučiny a zamaskuje pach samice svojou vlastnou. Aby sa samec spáril so samicou, musí časť tela umiestniť medzi tesáky samice. Je zrejmé, že to ponecháva otvorené na konzumáciu. Niektoré štúdie však ukázali, že čierne vdovy zriedkavo jedia svojich druhov vo voľnej prírode a že k tomu dochádza častejšie v zajatí.

Chobotnica

Chobotnica je známa svojou inteligenciou, ale vedeli ste, že niektoré druhy sú aj kanibalistické? Muži majú špeciálne upravené rameno, nazývané hektokotylus, ktoré sa používa na vstreknutie spermií do samice. Keď sú samci hotoví, samica chobotnice často zje samca. Mnoho druhov samcov chobotnice aj tak uhynie skoro po párení, tak prečo nie?

Samice chobotníc chránia svoje vajíčka a často zomierajú pri pôrode. Kanibalizmus chobotníc sa však neobmedzuje len na párenie, pretože nie je nezvyčajné, že sa vyliahnuté mláďatá navzájom požierajú.

Škorpión

Škorpióni sú tiež stvorenia, ktoré môžu zjesť svoje deti. Matka investuje veľa času a energie do svojich potomkov, pričom ich narodí až 100 naraz. a rozdiel od väčšiny necicavcov sú škorpióny živorodé a namiesto znášania vajec rodia živé mláďatá. To si vyžaduje ešte viac energie. Z tohto dôvodu sú samci, ktorí po párení zostanú v blízkosti samíc, niekedy zabití a zjedení, čo poskytuje samici obživu. 

V krajnom prípade môžu matky škorpióna dokonca zjesť svoje potomstvo, aby prežili.

Škrečok

Áno, je to tak, dokonca aj váš roztomilý malý škrečok je schopný kanibalizmu. Je známe, že matky niekedy jedia svoje vlastné novonarodené deti v zajatí aj vo voľnej prírode. Predpokladá sa, že to robia len vtedy, keď majú nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov. 

 

Šimpanzy 

Hoci sú šimpanzy primárne bylinožravé, príležitostne jedia mäso, lovia opice a prasatá.

Predpokladá sa, že šimpanzí samci jedia svojich potomkov, keď si nemyslia, že sú otcom, aby uvoľnili príležitosti na rozmnožovanie novým samiciam a prekonali ostatných samcov.

Zdroje:

https://www.britannica.com/list/7-winter-solstice-celebrations-from-around-the-world

https://www.scienceabc.com/nature/animals/filial-cannibalism-why-do-animals-sometimes-kill-and-eat-their-own-young.html

https://www.scienceabc.com/nature/animals/filial-cannibalism-why-do-animals-sometimes-kill-and-eat-their-own-young.html

https://www.scienceabc.com/nature/animals/filial-cannibalism-why-do-animals-sometimes-kill-and-eat-their-own-young.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: thesprucepets.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies