Bombovú nálož, ktorá vybuchla v centre Istanbulu, aktivovala zrejme žena

NETKY.SK • 14 November 2022, 07:52 • 2 min
Bombovú nálož, ktorá vybuchla v centre Istanbulu, aktivovala zrejme žena

ISTANBUL - Výbuch, pri ktorom v nedeľu v tureckom meste Istanbul zahynulo najmenej šesť ľudí, je kvalifikovaný ako teroristický útok, uviedol turecký viceprezident Fuat Oktay. Pripustil, že osobou, ktorá aktivovala výbušninu, mohla byť žena.

slovakia

left justify in out

K explózii došlo okolo 16.20 h miestneho času (14.20 h SEČ) na rušnej obchodnej ulici Istiklal v blízkosti námestia Taksim. Okrem obetí na životoch si vyžiadala aj 81 zranených. Ako informovala televízia CNN, verziu, že ide o teroristický útok, označil za veľmi pravdepodobnú aj prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý avizoval prísne tresty pre všetkých páchateľov či ich komplicov. K zodpovednosti za čin sa zatiaľ nikto neprihlásil, uviedli viaceré turecké médiá. V prípade sa už začalo vyšetrovanie. Vedie ho istanbulská prokuratúra. Medzičasom mestský trestný súd vydal zákaz vysielania všetkých vizuálnych a zvukových správ z miesta činu a okolia. Zakázaná je aj ich publikácia na sociálnych sieťach. Oblasť, kde sa nachádza ulica Istiklal, bola terčom bombových útokov aj v rokoch 2015-2016, keď došlo k útokom nielen v Istanbule, ale aj v Ankare a ďalších tureckých mestách. Tieto bombové útoky boli väčšinou pripisované džihádistickej organizácii Islamský štát a kurdským militantom postaveným v Turecku mimo zákona. O život vtedy prišlo takmer 500 ľudí a viac ako 2000 ich utrpelo zranenia. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies