Raz k tomu muselo dôjsť! Za čo Emmanuel Macron priznal zodpovednosť?

NETKY.SK • 28 Máj 2021, 07:18 • 2 min
Raz k tomu muselo dôjsť! Za čo Emmanuel Macron priznal zodpovednosť?

KIGALI - Francúzsky prezident navštívil Rwandu. Tamojší prezident Paul Kagame pochválil jeho silnú reč.

slovakia

left justify in out

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas návštevy Rwandy uznal, že Francúzsko nesie veľkú zodpovednosť za tamojšiu genocídu v roku 1994. Neospravedlnil sa však za to. 

 

img


Francúzsko podľa Macrona nebolo komplicom pri genocíde, ale postavilo sa na stranu genocídneho režimu v Rwande a nieslo obrovskú zodpovednosť v zhoršení situácie smerom k masakrom.

 

img

 

„Francúzsko má rolu, históriu a politickú zodpovednosť v Rwande. Má povinnosť: Pozrieť sa histórii do tváre a uznať utrpenie, ktoré spôsobilo rwandskému ľudu tým, že príliš dlho uprednostňovalo ticho pred skúmaním pravdy,“ povedal Macron počas návštevy pamätníka obetí genocídy v hlavnom meste Kigali.

 

Prečítajte si tiež: Macron navštívil Rwandu, chce zlepšiť vzťahy s touto africkou krajinou


Dodal tiež, že keď sa genocída začala, „medzinárodnej komunite trvalo takmer tri mesiace, tri nekonečné mesiace, aby zareagovala a my, všetci z nás, sme opustili stovky tisíc obetí“. Zlyhania Francúzska podľa Macrona prispeli k 27 rokom „trpkého odstupu“ medzi oboma krajinami.

 

"Genocída nie je vymazaná. Nezabúda sa na ňu. Je nezmazateľná. Nie je tomu koniec. Nežijeme po genocíde, žijeme s ňou," napísal Macron na sociálnej sieti.

 

img

 

Pochvala
Emmanuel Macron sa neospravedlnil, no rwandský prezident Paul Kagame aj tak pochválil jeho „silnú reč“. „Jeho slová boli niečo oveľa cennejšie ako ospravedlnenie, boli pravda. Toto je akt ohromnej odvahy,“ povedal Kagame, ktorý rovnako ako Macron naznačil, že to znamená pokrok vo francúzsko-rwandských vzťahoch.

 

img
 

Prezidentské diskusie
Prezidenti počas svojho stretnutia podľa Kagameho prediskutovali veľa otázok, vrátane investícií a podpory podnikov. Macron povedal, že požiadal o možnosť menovať francúzskeho veľvyslanca v Rwande, ktorého v krajine už nemajú šesť rokov. Francúzsky prezident tiež do Rwandy priviezol 100-tisíc vakcín proti koronavírusu.

 

Prečo sa Macron neospravedlnil?
Macron svoje neospravedlnenie sa vysvetlil tým, že „genocídu nemožno ospravedlniť, človek s ňou musí žiť“. Podľa jeho slov sa rozhodol povedať ľuďom pravdu a uznanie zodpovednosti je podľa neho to, čo im môže dať.

 

Sklamanie Rwanďanov
Rwanďania, ktorí dúfali v ospravedlnenie, zostali po Macronovom príhovore sklamaní. „Nechceme ho počuť rozprávať o zodpovednosti, o úlohe Francúzska v genocíde. My, preživší, chceme počuť Macrona oficiálne sa nám ospravedlniť. Som naozaj sklamaný,“ vyjadril Dan Karenzi, ktorý prežil genocídu.

 

Genocída
Počas masového krviprelievania v roku 1994 zahynulo približne 800-tisíc ľudí, väčšinou Tutsiov a tiež umiernených Hutuov, ktorí sa ich snažili chrániť pred hutskými extrémistami. Kritici tvrdia, že Francúzsko príliš podporovalo rwandskú vládu vedenú Hutuami, ktorá stála za genocídou, a že dianie v krajine dlho prehliadalo.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Francúzsko nesie svoj nemalý podiel viny na genocíde v Rwande, kde počas sto dní zomrelo milión ľudí

 

Organizácia Spojených národov 22. júna 1994 povolila rozmiestnenie francúzskych síl v juhozápadnej Rwande. Táto misia však bola pomerne kontroverzná. Francúzska humanitárna zóna síce zachránila niektoré potenciálne obete, neskôr sa však objavili správy, že francúzska pomoc prišla neskoro a v uvedenej zóne sa podarilo ukryť aj niektorým vrahom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies