Prvá spoločnosť na svete: Googliť už môžete bez toho, aby ste zaťažili planétu uhlíkovou stopou

NETKY.SK • 18 September 2020, 18:46 • 2 min
Prvá spoločnosť na svete: Googliť už môžete bez toho, aby ste zaťažili planétu uhlíkovou stopou

Google sa stal prvou veľkou spoločnosťou sveta, ktorá kompletne odstránila svoju uhlíkovú stopu na tejto planéte.

slovakia

left justify in out

To znamená, že uhlíková stopa Googlu je teraz nulová. Zaviazal sa tiež, ako prvá veľká spoločnosť, prevádzkovať všetky svoje dátové centrá i kancelárie po celom svete dvadsaťštyri hodín denne a sedem dní v týždni na báze bezuhlíkové energie.

 

To sú záväzky, ktoré v pondelok 14. septembra, oznámila spoločnosť Google svetu. Práve najväčší svetový vyhľadávač patrí už viac ako 10 rokov medzi najprogresívnejšie zelené spoločnosti na svete.

 

Ako sám uvádza, "udržateľnosť je pre nás kľúčovou hodnotou už od doby, kedy Larry a Sergey pred dvoma desaťročiami Google založili. Boli sme prvou významnou spoločnosťou, ktorá sa v roku 2007 stala uhlíkovo neutrálna. Boli sme aj prvou významnou spoločnosťou, ktorá v roku 2017 "vykúpila" vlastnú spotrebu energie 100 percentami obnoviteľnej energie. Prevádzkujeme najčistejší globálny cloud v tomto odvetví a sme najväčším veľkým korporátnym odberateľom obnoviteľnej energie."

 

 

Prelomový rok 2030?

Počas tretej dekády svojej existencie chce ísť Google ešte ďalej. Novou výzvou je stať sa prvou veľkou spoločnosťou, ktorá bude prevádzkovať všetky dátové centrá i kancelárie po celom svete dvadsaťštyri hodín denne a sedem dní v týždni na báze bezuhlíkové energie. Čo je už náročnejšia úloha ako nakupovanie rovnakého množstva z obnoviteľných zdrojov, ako sa v dátových centrách Google za rok spotrebuje. Pre túto úlohu si dal Google termín rok 2030.

 

Takýto krok potom používateľom služieb Google bude garantovať, že "každý e-mail, ktorý odošlú prostredníctvom Gmailu, každá otázka, ktorú položia pri vyhľadávaní prostredníctvom Google, každé video z YouTube, ktoré pozrú alebo každá trasa, na ktorú ich navedú Mapy Google, budú sprostredkované pomocou dátových centier poháňaných v každom okamihu čistou energiou."

 

Riešenie, ktoré bude Google hľadať, využije výhodnú kombináciu produkcie čistej elektriny zo solárnych alebo veterných elektrární doplnených o akumuláciu energie. Tiež začne pracovať na zapojenie umelej inteligencie k optimalizácii spotreby elektriny. Bilančne sú už dnes operácie Google 100% obnoviteľné.

 

Do budúcnosti však chce naďalej v oblasti zelenej energetiky posilňovať. Dodávky čistej energie by mali doplniť 5 gigawattov nových zdrojov. Google tak vytvorí impulz viac ako 5 miliárd dolárov investícií do čistej energie. Nový výkon pomôže zabrániť vzniku emisií, ktoré by vypustilo milión osobných automobilov. Investície tiež vytvoria viac ako 8 000 pracovných miest v oblasti výstavby a prevádzky obnoviteľných zdrojov energie.

 

 

Chce ísť príkladom

Google investuje do riešenia, vďaka ktorému chce svojim partnerom a ľuďom po celom svete pomôcť k tomu, aby sami mohli prispieť k trvalo udržateľnému rozvoju. Pomocou aplikácií Google stovka svetových miest sleduje možnosti redukcie emisií v stavebníctve a doprave alebo môže vyhľadať potenciál solárnej energie. Dnešné vyhlásenie Google uvádza, že túto službu rozšíri na tri tisícky miest. Súčasne sa dnes Google zaviazal, že pomôže piatim stovkám miest vo svete s redukciou emisií. Celkovo tam spolu usporia toľko oxidu uhličitého, ako ročne vypustí Japonsko.

 

Vyššie spomenuté záväzky do roku 2025 priamo vytvoria viac ako 20 000 nových pracovných miest v oblasti výroby a prevádzky obnoviteľných zdrojov energii a súvisiacich priemyselných odvetviach - v Amerike a ďalších krajinách.

 

Kroky Googlu podporili rešpektované osobnosti z energetiky i ekonomiky. Fatih Birol, výkonný riaditeľ Medzinárodnej energetickej agentúry uviedol, že "Záväzky, ktoré Google oznámil, ukazujú druh ambícií, s ktorými musia prísť najväčšie svetové korporácie, čo podporuje môj rastúci optimizmus, že môžeme v najbližších rokoch výrazne urýchliť prechod na čistú energiu. Dúfam, že Google bude nasledovať rad ďalších spoločností naprieč rôznymi sektormi a výrazne zintenzívni svoje investičné plány v oblasti zelenej energetiky."

 

Pozitívnym hodnotením podporil kroky tiež Jules Korstenhorst, generálny riaditeľ, Rocky Mountain Institute: "Vedenie Google neustále nastavuje štandard pre využitie čistej energie. Aktuálnymi krokmi dokazuje, že je možná budúcnosť vo svete bez uhlíka. Čo najrýchlejšia realizácia tejto vízie je nevyhnutná pre ochranu klímy. dôkaz o pravidelnosti dodávok zelenej energie v každom časovom okamihu potom urýchli vstup do sveta, v ktorom má každý prístup k cenovo dostupným obnoviteľným zdrojov energie. "



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona