Vo Veľkom Krtíši sa situácia v súvislosti s migráciou upokojila

NETKY.SK • 14 September 2023, 12:45 • 2 min
Vo Veľkom Krtíši sa situácia v súvislosti s migráciou upokojila

Vo Veľkom Krtíši sa situácia v súvislosti s nelegálnou migráciou v regióne upokojila, naďalej však platí mimoriadna situácia. Vo štvrtok to pre agentúru TASR povedala prednostka Okresného úradu vo Veľkom Krtíši Jana Ambrošová. Dodala, že denný prírastok cudzincov v okrese v porovnaní s uplynulými dňami klesol.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej uviedla, v súčasnosti sa im darí vybavovať migrantov priebežne. Priblížila, že zabezpečené sú aj hygiena i základné ošetrenie. "Po príchode do objektu, kde sa nachádzajú, prechádzajú hygienickou kontrolou. Tých, ktorých treba ošetriť, ošetria," objasnila s tým, že dostanú aj suché a čisté oblečenie. Týka sa to najmä žien s potomstvom. Takto vybavení potom cudzinci čakajú na vybavenie. Podľa nej to však v súčasnosti netrvá dlhšie ako 24 hodín. "Ženy a deti už majú svoje zázemie. Zároveň zlikvidovali biologický odpad a dbajú na to, aby mali ľudia čisté prikrývky," potvrdila s tým, že celý priestor s migrantmi vydezinfikovali. Zabrániť to má šíreniu infekcií.

 

Prednostka poznamenala, že veľké zdravotné problémy cudzinci doteraz nemali. Niektorí majú problémy s nohami, ktoré majú v zlom stave. Vyskytujú sa pľuzgiere a povrchové rany, je to však minimum prípadov. "Konflikty medzi nimi v súčasnosti nie sú. Sú unavení a zároveň vďační, že dostanú jedlo," zdôraznila. Doplnila, že počty migrantov v jednej zo súkromných hál vo Veľkom Krtíši sa každú hodinu menia. "Priebežne sa to točí, tí, ktorí tam boli včera, tam už dnes nie sú," reagovala a poznamenala, že aj naďalej dostávajú migranti trikrát denne stravu.

Príchod vojakov do regiónu podľa Ambrošovej pomohol, súviselo to hlavne s logistikou a organizáciou práce v rámci objektu s migrantmi. Zároveň priblížila, že to pozitívne ovplyvnilo aj monitorovanie hraníc, čo súviselo s rýchlejším zachytením cudzincov. Minister obrany Martin Sklenár považuje požiadavku na kontrolu celej zelenej hranice s Maďarskom za nerealistickú.

 


Policajný prezident Štefan Hamran v stredu (13. 9.) vyhlásil, že slovensko-maďarskú hranicu nemožno hermeticky uzavrieť. Dodal, že polícia na to nemá personál ani technické zabezpečenie. Prinieslo by to aj vysoké náklady. Podľa šéfa polície sa potvrdzuje, že nelegálni migranti prichádzajú na Slovensko po potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto:
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies