Nová cyklotrasa pod Univerzitným mostom v Nitre je dokončená

NETKY.SK • 9 Október 2023, 10:45 • 2 min
Nová cyklotrasa pod Univerzitným mostom  v Nitre je dokončená

KOŠICE - V meste Nitra boli nedávno dokončené stavebné práce na vybudovaní nového úseku cyklotrasy, ktorá vedie pod Univerzitným mostom na Triede Andreja Hlinku. Trasa s dĺžkou 155 m, realizovaná na Nábreží mládeže, prepája niekoľkokilometrové cyklistické trasy na brehu rieky Nitra. Jej dokončením sa tak pre obyvateľov, a najmä cyklistov, zabezpečí bezpečná a tiež komfortná preprava pri prejazde mestom. Dielo v hodnote viac ako 685-tisíc eur bez DPH zrealizovala pre Mesto Nitra spoločnosť EUROVIA SK.

slovakia

left justify in out

Nový cyklopodjazd, ktorý vedie pod hlavným ťahom cez mesto, zabezpečuje bezpečný prechod cez štvorprúdovú cestu v centre Nitry. Cyklisti, korčuliari či chodci sa vďaka nemu úplne vyhnú kontaktu s dopravou a dostanú sa z jednej strany univerzitného mosta na druhú bezpečne a vo vysokom komforte. Sprevádzkovaním cyklotrasy sa tiež podarilo odkloniť nemotorovú dopravu z hlavného cestného ťahu.

„Vybudovanie tohto diela pozostávalo z jeho napojenia na už existujúce cyklistické i pešie chodníky.  Cyklotrasa je v súčasnosti lemovaná napríklad záhonovým obrubníkom či lomovým kameňom. Nová cyklotrasa s konštrukciou 155 m pozostáva z asfaltového betónu, infiltračného postreku, cementom stmelenej zrnitej zmesi a nestmelenej vrstvy zo štrkodrviny. Pozdĺž celej trasy bolo osadené rozoberateľné trojmadlové oceľové zábradlie s výškou 1,4 m. V záverečnej fáze prác bolo osadené vodorovné aj zvislé dopravné značenie,“ informuje Simona Tančáková, PR manažérka a hovorkyňa spoločnosti EUROVIA SK.

Samotná cyklotrasa pozostáva z dvoch jazdných pruhov, pričom každý z nich je široký 1 m a stredový bezpečnostný odstup má šírku od 0,25 do 0,5 m. Bezpečnostný odstup od oporných múrov a od zábradlia je na oboch stranách široký 0,25 m.

Nová cyklotrasa je dôležitým bodom infraštruktúry mesta Nitra, ktorý bude slúžiť chodcom, bežcom, korčuliarom i cyklistickej verejnosti, a prispeje k zvýšeniu kvality života obyvateľov Nitry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Rubikon / Miroslava Boškovičová Foto: Rubikon / Miroslava Boškovičová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies