Ruská vláda návrhla, aby občania platili za svoju evakuáciu zo zahraničia

NETKY.SK • 14 August 2020, 19:33 • 2 min
Ruská vláda návrhla, aby občania platili za svoju evakuáciu zo zahraničia

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí pripravilo návrh zákona, ktorý zaväzuje občanov, aby zaplatili za svoju evakuáciu zo zahraničia. Teraz sa evakuácia vykonáva na úkor štátneho rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Pandémia COVID-19 a uzavreté hranice prinútili ruskú vládu prehodnotiť právne predpisy, ktoré občanom zaručujú bezplatný návrat do vlasti.

 

Evakuácia za vaše peniaze

Podľa súčasného zákona môže každý ruský občan, ktorý je v zahraničí, vo výnimočných prípadoch požiadať ministerstvo zahraničných vecí o evakuáciu na úkor štátneho rozpočtu. Za výnimočný prípad sa považuje okamžité ohrozenie života.

 

img

 

Ruské MZV navrhlo tento zákon revidovať. Ministerstvo je presvedčené, že v každom konkrétnom prípade môže byť ťažké určiť či je nevyhnutná evakuácia. Výsledkom často je odmietnutie pomoci.

 

Ministerstvo navrhuje zabezpečiť zaručený návrat domov za predpokladu, že občan uhradí všetky výdavky do troch mesiacov.

 

"V skutočnosti bude pomoc poskytovaná deklaratívne, a to nielen v prípade ohrozenia života," hovorí sa v návrhu zákona.

 

Slováci platili za repatriačné lety

V marci Ministerstvo zahraničných vecí SR zorganizovalo niekoľko bezplatných evakuačných letov, napríklad zo Švédska. Neskôr, v apríli a máji, štát zorganizoval aj repatriačné lety, ale za letenku už museli Slováci zaplatiť.

 

img

 

Podľa informácií na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí SR na repatriačný let z Londýna do Bratislavy stála letenka 300 eur. Za repatriačný let z Miami do Bratislavy pasažieri museli zaplatiť 1100 eur.

 

Núdzové pôžičky

Niektoré krajiny už dlho berú od svojich občanov peniaze za evakuáciu zo zahraničia. Napríklad občania Veľkej Británie a Kanady, ktorí sa ocitnú v zahraničí počas pandémie bez finančných prostriedkov, môžu získať tzv. núdzovú pôžičku (emergency loan).

 

V Nemecku môžu študenti, ktorí sa ocitnú v núdzi, požiadať o finančnú podporu od štátu, iné občania môžu požiadať len o spoplatnenú evakuáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona