Bieloruský prezident Lukašenko vyhlásil, že prekonal nákazu koronavírusom

NETKY.SK • 28 Júl 2020, 18:42 • 2 min
Bieloruský prezident Lukašenko vyhlásil, že prekonal nákazu koronavírusom

MINSK - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko oznámil, že prekonal nákazu COVID-19. Podľa vlastných slov nemal nijaké symptómy ochorenia.

slovakia

left justify in out

Asymptomatický prípad

Alexandr Lukašenko v utorok oznámil, že prekonal nákazu koronavírusom, informovala bieloruská štátna tlačová agentúra BelTA.

 

"Ospravedlňujem sa za môj hlas. V poslednej dobe som musel veľa hovoriť. Ale najúžasnejšie je, že dnes sa stretávate s mužom, ktorému sa podarilo tolerovať koronavírus na nohách. To je záver, ku ktorému dospeli včera lekári. Bol to asymptomatický prípad," vyhlásil Lukašenko počas návštevy bieloruského ministerstva vnútra.

 

img

 

Zároveň zdôraznil, že 97 percent Bielorusov, ktorí sa nakazia novým koronavírusom, infekciu prekonajú bez akýchkoľvek prejavov ochorenia.

 

"Vďakabohu, bol som tiež jeden z asymptomatických prípadov. Nakoniec som skončil v zlatom fonde Bieloruska, keď som prekonal tento vírus," vyhlásil.

 

Nedodržiaval izoláciu

Keď presne bol Lukašenko chorý na COVID-19, nepovedal. Od začiatku pandémie koronavírusu sa bieloruský prezident aktívne zúčastňuje na verejných podujatiach a organizuje oficiálne stretnutia. Najmä koncom júna sa Alexander Lukašenko dvakrát stretol s prezidentom Ruska Vladimírom Putinom.

 

img

 

Alexandr Lukašenko opakovane nazýval pandémiu COVID-19 "psychózou" a popieral nebezpečenstvo tejto choroby. Od začiatku pandémie odmietal v Bielorusku zaviesť karanténne opatrenia.

 

Lukašenko ešte v apríli svojim krajanom hovoril, že by sa v súvislosť s nákazou nemali vôbec báť. "V našej krajine nikto na koronavírus nezomrie. Hovorím to verejne," povedal.

 

K 28. júlu bolo v Bielorusku zaregistrovaných 67 366 potvrdených prípadov COVID-19, zomrelo 543 ľudí.

 

Ľudové metódy

Počas verejných prejavov bieloruský líder navrhoval liečbu koronavírusu "ľudovými metódami".

 

Lukašenko tvrdil, že ľudí pred nákazou ochráni, ak budú denne piť 50 ml vodky alebo častejšie chodiť do sauny. Bielorusom taktiež v súvislosti s pandémiou odporúčal tzv. terapiu traktorom, respektíve, aby zachovali pokoj a pracovali napríklad na poli.

 

Bieloruský prezident sa počas pandémie zúčastňoval ako hráč na hokejových zápasoch a uskutočnil aj veľkú vojenskú prehliadku pri príležitosti výročia ukončenia druhej svetovej vojny.

 

img

 

Krajina nestanovila prísne obmedzenia. Bieloruské futbalové majstrovstvá boli jediné v Európe, ktoré neboli pozastavené kvôli pandémii.

 

Počas pandémie Bielorusko neuzatvorilo štátne hranice a prijmalo cudzincov zo všetkých krajín. Hranice s Bieloruskom však uzavreli všetky okolité krajiny - Rusko, Poľsko, Litva, Lotyšsko a Ukrajina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies