Komplikuje vám život? Jednoduché techniky, ako sa rýchlo zbaviť stresu

NETKY.SK • 16 Február 2023, 11:19 • 2 min
Komplikuje vám život? Jednoduché techniky, ako sa rýchlo zbaviť stresu

Väčšina z nás už zrejme mala tú česť sa o jeho účinkoch na náš organizmus presvedčiť. Napriek tomu, že primeraná denná dávka stresu je pre telo prospešná a niekedy aj potrebná, z dlhodobého hľadiska nás robí naozaj chorými. Avšak, to neznamená, že musíte pod jeho negatívnym vplyvom neustále trpieť. Každý, kto je pravidelne pod tlakom v práci alebo súkromí, môže rôznymi relaxačnými metódami prijať rôzne protiopatrenia.

slovakia

left justify in out

Ak preto túžite fungovať v bežnom živote bez stresu, ukážeme vám viaceré spôsoby, ako nájsť pokoj a uniknúť z jeho pasce.

 

Zaobstarajte si relaxačné kreslo

 

Hľadáte účinný a rýchly spôsob, ako sa zbaviť stresu? Potom by ste mali vyskúšať hojdacie relaxačné kreslo. Už dávno to nie je iba obyčajný kus nábytku, ale vynikajúca relaxačná pomôcka. Moderné relaxačné kreslo vám poslúži predovšetkým na uvoľnené sedenie, čím omladzuje a upokojuje celé telo.

Rôzne výskumy ukázali, že takéto kreslá môžu pomôcť zbaviť vás stresu a úzkosti, pretože plynulý a upokojujúci pohyb hojdania pri sedení uvoľňuje v tele endorfíny. No a keď sa v mozgu uvoľňujú endorfíny, zlepšuje sa vaša nálada, čo vedie k zníženiu stresu.

 

img

 

Zahrajte si spoločenskú hru

 

Ďalším veľmi jednoduchým a rýchlym spôsobom, ako sa zbaviť stresu, je zahrať si zaujímavú spoločenskú hru. Podstatou tejto a každej inej metódy relaxácie predsa je, že myseľ sa uvoľní odbúraním negatívnych myšlienok z bežného a často veľmi hektického života.

Znamená to, že aj pri tejto technike, ktorá je zároveň plná zábavy a spája rodinu i priateľov, sa ponoríte do príjemnej hry a tak zabudnete na všetko, čo vás trápilo a spôsobovalo stres. Okrem toho, hraním spoločenských hier precvičujete aj mozog, posilujete sociálne väzby a učíte sa vidieť svet z tej lepšej stránky.

 

Pomôcť môžu aj tabletky na ukľudnenie

Na základe odborného dohľadu a rád lekára si môžete vybrať aj voľno predajné, často na prírodnej báze dostupné a najmä kvalitné tabletky na ukľudnenie. Príznaky preťaženia organizmu, medzi ktoré najčastejšie patrí nespavosť, únava, nechutenstvo, strata energie alebo záujmu o záľuby, môžu byť vďaka vhodne zvoleným doplnkom postupne eliminované.

 

Dajte si pod zub niečo zdravé a chutné

Najmä potraviny, ktoré obsahujú veľa vitamínu B, minerálov, bielkovín a uhľohydrátov s dlhým reťazcom, zvyšujú výkon a robia nás odolnými voči stresu. Preto by ste si v náročných stresových obdobiach mali dávať pozor najmä na to, čo vám končí v žalúdku.

Pre zníženie stresu a lepší pocit sa odporúčajú napríklad tieto tri zdravé potraviny:

- Ovsené vločky obsahujú veľa vitamínov B1 a B3 a tým podporujú energetický metabolizmus a nervový systém vo svojej funkcii. Obsiahnutá aminokyselina tryptofán navyše spôsobuje  tvorbu serotonínu, látky známej ako hormón šťastia.
- Orechy a všetky ich druhy obsahujú vitamíny skupiny B, ako aj draslík a železo, čo znamená, že orechy podporujú pamäť. Poskytujú tiež obzvlášť veľké množstvo horčíka, ktorý bráni prenosu nervových vzruchov, ktoré spôsobujú stres a upokojuje nervový systém.
- Banány patria medzi žlté ovocie, ktoré je nielen sýte a zdravé, ale aj dobré na nervy. Pomáhajú tomu vitamíny skupiny B, horčík a draslík obsiahnuté v banánoch.

Rovnako pomôže odbúrať stres aj krátke cvičenie, teplá voda, pozitívne myslenie, úsmev, kontrolované pomalé dýchanie a dostatočne dlhý spánok.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies