Čína je ochotná spolupracovať so svetom na technologických inováciách

NETKY.SK • 16 Jún 2023, 16:00 • 2 min
Čína je ochotná spolupracovať so svetom na technologických inováciách

Peking 16. júna - Čína je ochotná spolupracovať so svetom na technologických inováciách a globálnych výzvach vrátane prevencie pandémie. Vyhlásil to čínsky prezident Si Ťin-pching počas stretnutia s americkým miliardárom Billom Gatesom. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

slovakia

left justify in out

"Ste prvým americkým priateľom, ktorého som tento rok stretol v Pekingu," povedal Si Ťin-pching v piatok spoluzakladateľovi spoločnosti Microsoft podľa štátnej televízie. "Vždy som hovoril, že základ čínsko-amerických vzťahov je medzi ľuďmi. Vždy vkladáme svoje nádeje do Američanov a dúfame, že tieto dva národy budú naďalej priateľské," dodal. Na stretnutí sa zúčastnili aj najvyšší čínsky diplomat Wang I a minister zahraničných vecí Čchin Kang. Stretnutie čínskeho prezidenta s Gatesom zvyšuje očakávania pred návštevou amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, ktorý v nedeľu (18. 6.) pricestuje na dva dni do Pekingu. Cieľom jeho návštevy je obnoviť vzťahy medzi najväčšími svetovými ekonomikami po tom, ako ich začiatkom tohto roka vykoľajil spor okolo údajného čínskeho špionážneho balóna. Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov a mestská vláda v Pekingu sa už predtým dohodli, že každá zo strán daruje 50 miliónov USD (46,21 milióna eur) na boj proti infekčným chorobám, ako je malária. Peniaze pôjdu Global Health Drug Discovery Institute, uvádza sa vo vyhlásení Gatesovej nadácie. Vo štvrtok (15. 6.) Gates v prejave v inštitúte zablahoželal Číne k odstráneniu malárie v rámci svojich hraníc. Ocenil tiež čínskych vedcov za prácu v boji proti tejto chorobe po celom svete, uvádza Gates Foundation. (1 EUR = 1,0819 USD) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies