Igor Matovič uzemnil rezort kultúry. Rušenie kvót pre slovenskú hudbu odmieta

NETKY.SK • 15 Október 2021, 16:20 • 2 min
Igor Matovič uzemnil rezort kultúry. Rušenie kvót pre slovenskú hudbu odmieta

BRATISLAVA - Minister financií Nátalii Milanovej odporučil, aby na rušenie kvót radšej zabudla.

slovakia

left justify in out

Kvóty pre slovenskú hudbu by sa ani v komerčných rádiách rušiť nemali. Naznačuje to líder OĽaNO a minister financií SR Igor Matovič. Na sociálnej sieti v statuse napísal, že sa vo štvrtok (14. októbra) stretol s ministerkou kultúry Natáliou Milanovou (OĽaNO) a poprosil ju, "aby na zrušenie 25-percentnej kvóty ministerstvo kultúry zabudlo".

 

Podpora slovenskej tvorby

Matovič pripomenul, že kvóty sa napriek počiatočnej kritike ujali. "Síce mnohí brblali, ale výsledok sa ráta – súdy to odobrili, rádiá si zvykli, slovenskí umelci majú viac peňazí… A aj ľudia chcú viac slovenskej hudby v rádiách," uviedol expremiér. Upozornil, že ochrana a podpora domácej tvorby v tejto podobe je zo strany štátu dôvodná.

 

 

"Rádiá podnikajú na štátnych licenciách, preto máme ako štát  úplne legitímne právo od nich žiadať pomoc našim umelcom pred valcom anglofónnej hudby. To nie je nacionalizmus, to je zdravý rozum a ochrana verejného záujmu," zdôraznil. 

 

"Poprosil som ju, aby na zrušenie 25-percentnej kvóty ministerstvo kultúry zabudlo. Aj keď si obaja veľmi dobre uvedomujeme, že je len otázka času, kedy nás bude niekto z Bruselu k zmene tlačiť," napísal.

 

Prečítajte si tiež: Obrovské pobúrenie slovenských hudobníkov! Posielajú drsný odkaz ministerke kultúry

 

Zmena legislatívy

Návrh na zrušenie povinného podielu hranosti slovenských pesničiek vo vysielaní komerčných rádií je súčasťou pripravovaných legislatívnych zmien a zákona o mediálnych službách. Podľa návrhu má povinná kvóta pre slovenskú hudbu ostať len pre RTVS, a to v nezmenenej výške 35 percent.

 

Kvóty pre slovenskú hudbu fungujú od apríla 2016, podľa aktuálneho znenia stanovuje zákon komerčným rádiám povinnosť zaradiť do celkovej odohratej produkcie za mesiac minimálne 25 percent slovenských diel, v prípade RTVS je to 35 percent. Podiel sa týka odohratých skladieb medzi 6:00 až 24:00 hodinou.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona