Nórska centrálna banka zvažuje vývoj digitálnej meny

NETKY.SK • 19 Máj 2018, 20:30 • 2 min
Nórska centrálna banka zvažuje vývoj digitálnej meny

OSLO – Nórska centrálna banka Norges Bank uvažuje o vývoji vlastnej digitálnej meny ako doplnku k hotovosti na zabezpečenie dôvery v peňažné a menové systémy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Správa vypracovaná pracovnou skupinou Norges Bank skúma aspekty, ktoré je potrebné zvážiť pri emisii digitálnej meny centrálnou bankou. Autori správy sa zamerali na tri hlavné spôsoby použitia štátnej digitálnej meny – zavedenie spoľahlivej alternatívy k vkladom v súkromných bankách, vhodné zákonné platidlo ako doplnok k hotovosti a nezávislé zálohové riešenie pre elektronické platobné systémy.

 

img

 

"Pokles využitia hotovosti nás podnietil premýšľať nad tým, že v budúcnosti budú potrebné nové riešenia, ktoré sú dôležité pre zabezpečenie efektívneho a robustného platobného systému a dôvery v menový systém," uviedol guvernér Norges Bank Øystein Olsen.

 

Digitálna mena vydaná centrálnou bankou môže poskytnúť zákazníkom alternatívne prostriedky na ukladanie aktív. Podľa Norges Bank však takáto digitálna mena nesmie zasahovať do schopnosti banky a iných finančných inštitúcií poskytovať úvery. Norges Bank bude pokračovať vo vydávaní peňazí, pokiaľ bude o ne záujem.

 

img

 

Aj ďalšie európske krajiny zvažujú vydávanie vlastnej digitálnej meny prostredníctvom svojich centrálnych bánk. Švédska Riksbank zvažuje vydanie digitálnej koruny "e-krona" v dôsledku klesajúcej hotovosti v obehu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies