Čo si pre nás pripravila v novom roku RTVS?

NETKY.SK • 1 Január 2022, 08:00 • 2 min
Čo si pre nás pripravila v novom roku RTVS?

Hneď na úvod musíme spomenúť dva veľké projekty, a to dramatický seriál Priznanie a filmovú adaptáciu slovenskej klasiky Jozef Mak. Na obrazovkách RTVS sa objavia aj dva filmy s ambíciou získať Oscara. Za Slovensko film Správa v réžii Petra Bebjaka a za Česko historická snímka Šarlatán. Jozef Mak a Šarlatán sú pripravené už na tento víkend.

slovakia

left justify in out

Priznanie

 

Desaťdielny dramatický seriál voľne nadväzuje v podobe spin off na mimoriadne úspešný seriál Hniezdo. V ňom diváci videli,  ako novorodenec Filip obrátil naruby život viacerých rodín. A bude to opäť malý Filipko, ktorý po roku zamieša osudom nielen rodiny Michala a Kristíny Važanovcov, ale i ďalších už známych, no aj menej známých postáv.

RTVS vo svojich pôvodných dramatických seriáloch zakaždým ponúka divákom okrem pútavého príbehu aj zaujímavú spoločenskú tému.

 

Tu si môžete pozrieť trailer k seriálu

 

 

„Hniezdo hovorilo o adopciách, neúplných rodinách, neplodných mladých manželských pároch a mali sme pocit, že tento príbeh sme už vyčerpali,“ hovorí dramaturgička seriálu Dana Garguláková a dodáva: „Pri voľnom pokračovaní sme chceli zachovať žánrové prvky Hniezda – melodrámu s kriminálnou zápletkou a tajomstvom. Vtedy mi napadlo, že koronavírus na chvíľu pozastavil ďalší celosvetový problém – migráciu. Hlavnou nositeľkou tejto témy je v našom seriáli sýrska imigrantka Leila a jej ročný syn Sámi. Jej dramatický osud sa prelína s osudom rodiny Važanovcov.“

 

img

 

V seriáli uvidia diváci známych hercov z Hniezda – Soňu Norisovú, Alexandra Bártu či Andreu Karnasovú, ako aj nových predstaviteľov – Angelicu Sbouli, Luciu Vráblicovú, Kamila Mikulčíka, Jána Galloviča, Rebeku Polákovú, Róberta Šipoša a ďalších. 

 

Prvú časť uvidíte 9. januára a potom každú nasledujúcu nedeľu.

 

Skladbu Priznanie k seriálu nahrala skupina Peter Bič Project.

 

 

 

Jozef Mak

… človek milión... sa k divákom dostáva práve dnes, na Nový rok.

 

Na motívy známeho románu slovenského spisovateľa Jozefa Cígera-Hronského začal režisér Peter Bebjak približne pred rokom nakrúcať televízny film Jozef Mak. Životný príbeh „človeka milión“ vznikol v koprodukcii štúdia DNA Production a verejnoprávneho Rádia a televízie Slovenska.  

 

 „Príbeh Jozefa Maka je súčasťou zoznamu povinnej literatúry na školách už celé desaťročia. Všetci ho poznáme, ale pravda je, že málokto ho naozaj čítal. A pritom je to úžasné dielo plné vášní všetkého druhu. Ukazuje nám hrdinu, ktorému rozumieme, človeka, akých stretávame veľa, ale o to je zaujímavejší,” uviedol producent DNA Production Rasťo Šesták.

 

 

Scenár k filmu napísal Ondrej Šulaj a za kameru sa postavil Martin Rau. Tvorivý tím chce na obrazovky priniesť príbeh, ktorému porozumejú diváci všetkých vekových kategórií a ktorý ukáže, že slovenská klasika nám má čo ponúknuť.

 

Hlavnú rolu Jozefa Maka stvárni Dávid Hartl, vo filme uvidíme aj Judit Bárdos, Tomáša Maštalíra, Dianu Mórovú, Alexandra Bártu, Janu Kvantikovú či Juditu Hansman.

 

img

 

Nová televízna adaptácia románu Jozef Mak (1933) od jednej z kľúčových postáv slovenskej literatúry Jozefa Cígera-Hronského sa začala nakrúcať v Múzeu oravskej dediny v Zuberci, ďalšími filmovacími lokáciami boli Banská Štiavnica a Komárno.

 

Prečítajte si tiež: Čo si pre nás pripravila v novom roku TV JOJ?

 

Šarlatán

 

Už 2. januára, deň po premiére Jozefa Maka, čaká o 20.30 divákov Jednotky film Šarlatán, ktorý koprodukovala aj RTVS.

 

img

 

Film získal množstvo ocenení, bol dokonca súčasťou užšieho výberu Cien Akadémie v kategórii cudzojazyčný film.

Česko-slovensko-poľský film Šarlatán svetoznámej režisérky Agnieszky Holland  mal svoju svetovú premiéru vo februári 2020 na filmovom festivale v Berlíne a slovenskú v auguste 2020. Odvtedy bol  uvedený v USA, Francúzsku, Taliansku, Španielsku, Nemecku, Austrálii, Turecku, Južnej Kórei či dokonca v Južnej Amerike.

 

 

Skutočný príbeh českého liečiteľa 

 

Šarlatán predstavuje skutočný životný príbeh Jana Mikoláška (Josef Trojan a Ivan Trojan), ktorý bol pre svoje liečiteľské schopnosti vyhľadávaný množstvom nielen českých, ale aj európskych osobností. Historické zdroje uvádzajú, že mu rukami prešlo približne 5 miliónov ľudí, ktorí u neho hľadali pomoc, často po tom, ako ju nenašli u lekárov modernej medicíny. Jan Mikolášek bol znalcom rastlín, bylín a s ich pomocou aj liečil.

 

Ďalšou líniou vo filme je jeho partnerský vzťah s asistentom Františkom (Juraj Loj), ktorý bol v tej dobe viac ako neprijateľný. Jan Mikolášek je tak obeťou svojich zázračných schopností, ale aj trojuholníka medzi svojou rodinou a jeho partnerom a zároveň vnútorných démonov, ktorých si so sebou nesie ešte z čias 1. svetovej vojny.

 

img

 

Jana Mikoláška vo filme stvárňuje Ivan Trojan, v rokoch mladosti jeho vlastný syn Josef Trojan. Spomedzi slovenských hercov stvárnil dôležitú úlohu Juraj Loj, ktorý Agnieszku Holland doslova nadchol: „Juraj Loj bol pre mňa na kastingu skutočným objavom. Je veľmi milý, láskavý a veľkorysý a má v sebe také svetlo…”

 

 

Množstvo ocenení

 

Šarlatán získal množstvo nominácií, z ktorých veľa premenil na ocenenia. Agnieszka Holland získala European Film Award za najlepšiu réžiu, taktiež Českého leva a Cenu českej filmovej kritiky v rovnakej kategórii. Českého leva získali aj Ivan Trojan za hlavnú hereckú rolu, Martin Štrba za najlepšiu kameru, Radim Hladík za najlepší zvuk. Ivan Trojan získal aj Cenu českej filmovej kritiky za svoj excelentný herecký výkon. Ocenené boli ale aj dobové kostýmy, kostymérka Katarína Štrbová Bieliková získala cenu Orły.

 

 

Správa 

 

 

Takisto v januári (26. 1.) a takisto z tvorivej dielne Petra Bebjaka si budú môcť diváci RTVS pozrieť film Správa, ktorý bol pred dvoma rokmi nominovaný za Slovensko zabojovať o Oscara. To sa, žiaľ, nepodarilo, ale páčil sa aj Michealovi Douglasovi, s ktorým sa tvorivý tím osobne stretol v USA.

 

Rozhodne si nenechajte ujsť príbeh dvoch mladých Židov – Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu – kterým sa podarilo ujsť z koncentračného tábora Osvienčim a ako prvým väzňom spísať podrobnú správu o tom, ako tábor smrti skutočne fungoval.

 

 

Budujeme Slovensko

 

img

 

S diváckym záujmom sa stretol aj dokument na Dvojke. Tá po prvej sérii odvysiela premiérovú 2. a 3. sériu, ktorú ocenia milovníci série Ikony. Úspešný dokumentárny seriál pokračuje s dvomi novými 6-dielnymi sériami a opäť ponúka portréty miest, v ktorých sa budoval priemysel a konštruovali dejiny Slovenska – Kino Družba, vyhliadková veža na Dukle, michalovský Černobyľ - najväčšie sídlisko metropoly Zemplína, Jelšava, sobranecké kúpele, "Kysakwood" – bývalý pioniersky tábor, Baňa Lucia,  bratislavská Dynamitka, Merina, Smaltovňa Fiľakovo, Okrasa Čadca, vodné dielo Kočkovce-Ladce.

 

Chátrajúce továrne sú kronikou ľudských príbehov i premien celého Slovenska. Zároveň sú významnými estetickými odkazmi svojej doby, ktoré navždy miznú z našej pamäte. Cez malé, súkromné dejiny jednotlivých fabrík seriál mapuje históriu najväčšieho rozmachu daných priemyselných areálov.

 

Milujem Slovensko

 

img

 

Pokračuje novou jarnou sériou. Súťažno-zábavná šou, v ktorej sa dozviete všeličo o našom milovanom Slovensku s moderátorom Martinom Nikodýmom, kapitánmi Adelou Vinczeovou a Danom Danglom a atraktívnymi a zábavnými hosťami. Ktorými? Zistíte už v januári!

 

Čo ja viem a ďalšie stálice

 

img

 

Na ďalšiu sériu zábavno-súťažnej šou, ktorú moderuje obľúbený Marcel Merčiak, súťažia v nej tri známe tváre a študenti, si počkáme do februára, ale rozhodne bude stáť za to!

Zotrvanie v programovej zostave si udržali aj Záhady tela, Neskoro večer, Reportéri, Silná zostava a hobby magazíny ako Postav dom, zasaď strom, Tajomstvo mojej kuchyne a od apríla aj magazín Hurá do záhrady.

 

Januárové novinky a aprílová premiéra

 

Duchovný cestopisný seriál Odhodlaní putovať cestuje po pútnických miestach Slovenska a hľadá duchovnú podstatu toho, prečo na ne ľudia chodia. Diváci sa dozvedia viac o histórii, súčasnom dianí, ale aj o rôznych zaujímavostiach danej lokality. Spracovanie je blízke trendom travel vlogov a cestovatelských dokumentov.

 

Nerozlúčime sa ani s Príbehom služobníčky, štvrtá séria je pripravená. Zaujať by vás mohol aj titul Genius: Pablo Picasso. 

 

Milovníkov romantických filmov určite už v januári poteší štvordielny nemecký seriál Návrat do Provensálska.

 

img

 

Ak máte bližšie k horolezectvu, v apríli si nenechajte ujsť najnovší dokumentárny film Pavla Barabáša Dhaulagirí o najlepšom svetovom horolezeckom výstupe roka 1988. Tu si môžete pozrieť trailer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies