Zomrela herečka Monica Vitti

NETKY.SK • 2 Február 2022, 14:36 • 2 min
Zomrela herečka Monica Vitti

RÍM – Vo veku 90 rokov zomrela oceňovaná talianska filmová herečka Monica Vittiová, ktorá sa preslávila najmä svojimi rolami vo filmoch režiséra Michelangela Antonioniho. Oznámilo to v stredu talianske ministerstvo kultúry, píše agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

„Zbohom, Monica Vittiová, zbohom kráľovná talianskej kinematografie. Dnes je skutočne smutný deň, stratili sme úžasnú umelkyňu a skvelú Talianku,“ uviedol vo vyhlásení minister kultúry Dario Franceschini. Vittiová, vlastným menom Maria Luisa Ceciarelliová, sa narodila 3. novembra 1931 v Ríme. Svoju vášeň pre dramatické umenie objavila ešte ako dieťa počas druhej svetovej vojny, keď svoju rodinu zabávala krátkymi bábkovými predstaveniami. „Keď padali bomby, keď sme sa museli ukrývať, môj malý brat a ja sme zimprovizovali krátke hry, aby sme zabavili tých okolo nás," opísala o niekoľko rokov neskôr svoje zážitky z tých čias.

 

 

Po absolvovaní štúdia na Akadémii dramatických umení v Ríme v roku 1953 začala svoju kariéru najprv na divadelných doskách, kde sa vyznačovala najmä svojím komickým talentom. Medzinárodný úspech jej prinieslo hlavne účinkovanie v existenciálnych snímkach Michelangela Antonioniho zo 60. rokov 20. storočia, nazývaných i „tetralógia citov“: L'avventura (Dobrodružstvo), La Notte (Noc), L'eclissi (Zatmenie) a Deserto Rosso (Červená pustatina). Neskôr si zahrala i v ľahších populárnych veselohrách režiséra Maria Monicelliho po boku slávneho talianskeho komika Alberta Sordiho. Objavila sa po boku množstva známych hereckých kolegov, napríklad Marcella Mastroianniho či Alaina Delona.

 

 

Počas svojej kariéry získala päť talianskych „Oscarov“cien Donatellov David – pre najlepšiu herečku, sedem ocenení Taliansky Zlatý Glóbus a v roku 2005 bola na filmovom festivale v Benátkach ocenená Zlatým levom za prínos svetovej kinematografii. Vittiová sa v roku 2000 vydala za Roberta Russa, s ktorým tvorili pár od roku 1973. Z verejného života sa stiahla v roku 2001, keďže trpela Alzheimerovou chorobou.

 

Možno vás zaujme: Zomrel známy herec Howard Hesseman



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona