Ako Zuzana Čaputová komentuje, že pred prezidentským palácom je živý vianočný stromček?

NETKY.SK • 8 December 2020, 15:22 • 2 min
Ako Zuzana Čaputová komentuje, že pred prezidentským palácom je živý vianočný stromček?

Prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa prezentuje aj ako milovníčka prírody, ktorá presadzuje ekologické hodnoty, bude mať na nádvorí prezidentského paláca živý vianočný stromček.

slovakia

left justify in out

Aj pred Garassalkovichovym palácom už je živý stromček, ktorý už dokonca aj rozsvietili. „Vianočný stromček je darom Štátnej ochrany prírody SR z jedinečných Kopaneckých lúk nad Vernárom, ktoré sú druhovo najbohatšími lúkami na svete,“ napísala hlava štátu na sociálnej sieti.

 

 

Tento dar zároveň propaguje dôležitý región s lúkami. „Miestni ich kosili už po stáročia. Kosba trvala niekedy aj týždeň a seno sa po vysušení zvážalo na vozoch na volských záprahoch do dediny. O tieto jedinečné lúky sme však takmer prišli, keď sa kosiť prestali a začali zarastať,“ vysvetlila prezidentka, ktorá má veľmi blízko k ekologickému mysleniu.

 

Ochranári preto významne pomohli tomuto regiónu. „Správa národného parku Slovenský raj v spolupráci s miestnymi obyvateľmi z Vernára sa ich preto snaží zachrániť, aby vzácne lúky, zostali lúkami,“ doplnila Zuzana Čaputová s dôvetkom, že tento stromček bude pripomínať „aj úsilie o ochranu tejto výnimočnej lokality“.

 

Nezabudla ani na miestnych Vernárčanov s unikátnym spevom. Horehronský viachlasný spev je totiž už zapísaný do UNESCO. „Som rada, že aj oni boli pri tom, keď sa stromček rozžiaril,“ doplnila hlava štátu. Prečítajte si aj zamyslenie o vianočných stromčekoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies