Lesníci plánujú revitalizáciu chovu norika muránskeho na Veľkej Lúke

NETKY.SK • 28 November 2022, 14:0 • 2 min
Lesníci plánujú revitalizáciu chovu norika muránskeho na Veľkej Lúke

MURÁŇ - Lesy SR plánujú revitalizáciu chovu pracovného plemena koní norik muránskeho typu na hospodárskom dvore Veľká Lúka na území Národného parku (NP) Muránska planina. V rámci projektu financovaného z plánu obnovy chcú podporiť aj rozvoj prírodného turizmu, a to zriadením dopravy turistov na koči ťahanom konským záprahom. Pre TASR to uviedla vedúca odboru komunikácie štátneho podniku Daša Makanová.

slovakia

left justify in out

"Hlavným cieľom projektu je prispieť k udržateľnosti historického chovu koní na Muránskej planine a dlhodobo zabezpečiť produkciu ušľachtilých horských koní pre prírode blízke obhospodarovanie lesov. Zároveň podporiť prírodný turizmus v spojení s koňmi na území NP, pretože polodivoký chov horského koňa je symbolom a turistickou atrakciou Muránskej planiny," uviedla Makanová. Chov norika muránskeho na Muránskej planine je podľa lesníkov dlhodobo finančne poddimenzovaný a funguje len na úkor hospodárenia štátneho podniku. Z financií z plánu obnovy preto plánujú dotiahnuť roky nedoriešené zámery. Ide o výstavbu nových žúmp na hospodárskom dvore Veľká Lúka, vybudovanie skladu strojov a zriadenie dopravy turistov na trase Javoriny – Veľká Lúka na koči ťahanom konským záprahom. "Každá možnosť spolufinancovania zlepší vyhliadky na udržanie chovu a zamestnanosti v súčasnej výške a predložený projekt zabezpečí zvýšenie zamestnanosti o dve pracovné miesta," skonštatovala Makanová. Ako dodala, na Veľkej Lúke Lesy SR aktuálne zamestnávajú päť ľudí a projekt vytvorí ďalšie pracovné pozície pre traktoristu a pohoniča koča.

 

img

 

Chov plemena Norik muránskeho typu bol na Muránskej planine založený v roku 1950, ako šľachtiteľský chov bol uznaný v roku 1995. Ide o plemeno určené na prácu v lese, na čo ho predurčujú vlastnosti, ako výkonnosť, pevná telesná konštitúcia a odolnosť. Štátni lesníci v súčasnosti na dvoch hospodárskych dvoroch v Dobšinej a na Veľkej Lúke chovajú spolu 180 koní, z toho 55 práve v lokalite Veľká Lúka. Lesy SR majú možnosť čerpať na revitalizáciu chovu Norika muránskeho typu z plánu obnovy takmer 430.000 eur. Ministerstvo životného prostredia podporilo na území NP Muránska planina v rámci výzvy zameranej na transformáciu regiónu 15 projektov v celkovej sume viac ako 8,8 milióna eur. Trinásť projektov za viac ako 8,6 milióna eur podporil rezort s rovnakým cieľom aj v NP Poloniny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona