Nielen fajčenie zabíja, tieto bežné činnosti škodia rovnako!

NETKY.SK • 4 Marec 2019, 12:10 • 2 min
Nielen fajčenie zabíja, tieto bežné činnosti škodia rovnako!

Fajčenie zďaleka nie je jediným škodlivým zlozvykom, ktorý vo svojich životoch praktizujeme.

slovakia

left justify in out

Mohli by sme povedať, že fajčenie je akýmsi spôsobom chvíľkového úniku od reality. Niektorí si zafajčia len pri pive s kamarátmi, iní na to využijú takzvanú „fajčiarsku prestávku“ v práci, no sú i takí, čo si zapália kedykoľvek v priebehu dňa, pretože to skrátka potrebujú. Je jasné, že fajčenie nie je súčasťou zdravého životného štýlu, no do toho nepatrí ani týchto päť vecí, ktoré nás ničia podobne, ak nie viac, ako cigarety.

 

Sedavý život

V dnešnej dobe je čoraz viac zamestnaní, pri ktorých ľudia sedia 8 hodín denne v kancelárii pri počítači. Po pracovnej dobre prejdú do garáže k autu, sadnú si a odvezú sa domov. Tu relaxujú sedením pri televízii alebo počítači, v lepšom prípade si zájdu na kávu či pivo, kde opäť sedia. Naše telo je pritom stavané na chôdzu a podobným spôsobom života mu veľmi škodíme. Výskumy dokonca naznačujú, že časté sedenie dokonca spôsobuje rakovinu.

 

Samota

Človek je tvor spoločenský a pokiaľ nepatríte vyslovene k skalným introvertom, zrejme niekoho na blízku aspoň z času na čas potrebujete. Štatistiky ukazujú, že v krajinách, kde ľudia žijú aktívnym spoločenským životom sa dožívajú najdlhšieho veku. Psychologička Julianne Holt-Lunstad dokonca tvrdí, že samota je rovnako škodlivá ako vyfajčenie 15 cigariet denne.

 

img

 

Umelé opaľovanie v soláriu

O (ne)bezpečnosti solárií sa toho porozprávalo už veľa. Aj napriek tomu, že technológie idú dopredu a UV žiarenie v týchto zariadeniach je dnes iné ako pred 30 rokmi, stále ide o niečo, čo pokožke nie je prirodzené. Štúdia z roku 2014 dokonca tvrdí, že pravidelné „chytanie bronzu“ pod UV lampami má na pokožku niekoľkonásobne ťaživejší dopad ako fajčenie na pľúca.

 

img

 

Spánok a životospráva

Dostatočný oddych je pre ľudský organizmus kľúčový. A hoci sa mnohým 8-hodinový spánok môže javiť ako „luxus“, ktorý si nemôžu dovoliť, treba to zvážiť a zariadiť sa tak, aby sme to nezanedbávali. Ruka v ruke s kvalitnou a pravidelnou stravou ide o faktory, ktoré sa na celkovom zdraví človeka podpisujú výraznou mierou. Ak na to nedbáme, škodíme si viac, než pravidelní fajčiari.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies