Nemecký kancelár Scholz vyzval Čínu, aby pre vojnu na Ukrajine využila svoj vplyv na Rusko

NETKY.SK • 20 Jún 2023, 17:45 • 2 min
Nemecký kancelár Scholz vyzval Čínu, aby pre vojnu na Ukrajine využila svoj vplyv na Rusko

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok apeloval na čínsku vládu, aby využila svoj vplyv na Rusko pre vojnu na Ukrajine. Zdôraznil, aby Peking ani v budúcnosti neposielal dodávky zbraní "agresorovi Rusku".

slovakia

left justify in out

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok apeloval na čínsku vládu, aby využila svoj vplyv na Rusko pre vojnu na Ukrajine. TASR informuje podľa agentúry DPA.

 

Scholz to uviedol v úrade kancelára v Berlíne po nemecko-čínskych vládnych konzultáciách počas spoločnej tlačovej konferencie s čínskym premiérom Li Čchiangom. Čína ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN"jedinečnú úlohu", povedal šéf nemeckej vlády. Zdôraznil, že je dôležité, aby Peking ani v budúcnosti neposielal dodávky zbraní "agresorovi Rusku". Spomenul aj svoju návštevu v Číne vlani v novembri, keď dal čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi jasne najavo, že nad svetom nesmie visieť hrozba jadrových zbraní a "určite nesmú byť ani použité". "Toto sa stále nezmenilo a som vďačný za tento spoločný jasný postoj," dodal kancelár. Zopakoval, že Ukrajina má právo na územnú celistvosť a nezávislosť.

 

"Mierové spolužitie vo svete je založené na dodržiavaní pravidiel medzinárodného práva, nie na moci najsilnejšieho," upozornil. "Žiadna krajina nesmie pokladať iné krajiny za svoj zadný dvor a pokúšať sa posúvať hranice silou. Imperializmus nikdy nie je riešením," zdôraznil Scholz. Na tlačovej konferencii neboli na žiadosť čínskej strany povolené žiadne otázky novinárov, dodala DPA. Čína ruskú inváziu na Ukrajine dodnes neodsúdila, poskytuje ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi podporu a kritizuje USA a NATO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies