Prezident Putin vyzýva občanov Ruska, aby hlasovali o novele ústavy

NETKY.SK • 30 Jún 2020, 16:11 • 2 min
Prezident Putin vyzýva občanov Ruska, aby hlasovali o novele ústavy

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin vyzval občanov krajiny, aby sa zúčastnili na celoštátnom hlasovaní o zmenách v ústave, ktoré majú podľa jeho slov zabezpečiť "stabilitu, bezpečnosť a prosperitu".

slovakia

left justify in out

Nespomenul všetko 

V televíznom prenose pred záverom týždňového hlasovania, ktoré sa skončí v stredu, Putin občanom odkázal, že by mali odovzdať hlasy za krajinu, "ktorú by chceli prenechať svojim deťom". Nespomenul však kontroverznú ústavnú zmenu, ktorá by mu umožnila zostať pri moci až do roku 2036.

 

img

 

Sudcovia by šli cez prezidenta 

Do hlasovania o zmenách v ústave sa Rusi mohli zapojiť už od štvrtka minulého týždňa. Jednou zo zmien je napríklad anulovanie počtu Putinových prezidentských funkčných období, čo by mu umožnilo kandidovať na prezidenta ešte dvakrát. Okrem toho by mu reforma dala právo navrhovať sudcov najvyššieho súdu a prokurátorov na schválenie hornej komore parlamentu.

 

img

 

Zmeny 

Reformy tiež zakotvujú ekonomické zmeny, ktoré zaručujú minimálnu mzdu, ktorá nemá byť nižšia ako úroveň životného minima, zatiaľ čo štátny dôchodok bude každoročne upravovaný o infláciu. Zmeny v ústave zahŕňajú aj zmienku o "viere v Boha", a to napriek dlhej histórii Ruska a predtým Sovietskeho zväzu ako sekulárnej krajiny. Obsahujú aj ustanovenie o zákaze manželstiev ľudí rovnakého pohlavia.

 

img

 

"Hlasujeme za krajinu, v ktorej chceme žiť, ktorá má moderné vzdelanie a zdravotnú starostlivosť, spoľahlivú sociálnu ochranu občanov a efektívnu vládu, ktorá sa zodpovedá spoločnosti," vyhlásil Putin.

 

Parlament už tieto zmeny schválil, avšak Putin zdôraznil, že nadobudnú účinnosť, len ak ich podporí väčšina voličov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona