Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
28. máj. 2018Viliam
BratislavaBratislava 18°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
05.03.2018 09:00 Gurmán
Delikátne kyslé polievky
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
05.03.2018 09:00 Gurmán

Delikátne kyslé polievky



BRATISLAVA - Kyslé polievky sú veľmi vďačné z dôvodu jednoduchej prípravy a výdatnej chuti. Sú sýte, keď chcete, šupnete do nich aj klobásku, sú lacné, relatívne rýchle a fajnové. Poďte si dať s nami ochutnávku.


Lahodná polievka z kyslej kapusty so smotanou

 

Suroviny:

250 g kyslá kapusta, 40 g hladká múka, 2 dl kyslá smotana, 10 g masť, 20 g cibuľa, podľa chuti voda, soľ, bobkový list, červená paprika

 

Postup:

Kapustu dáme variť do vody s bobkovým listom. Do smotany zamiešame múku, prilejeme ku kapuste, spolu povaríme a osolíme. Nakoniec pridáme nastrúhanú cibuľu zapenenú na masti, do ktorej sme pridali červenú papriku. Všetko povaríme.

 

 

Kyslá šalátová polievka 

 

Suroviny:

1 ks šalát hlávkový, 1 ks smotana kyslá lahôdková, olej na zápražku, múka hladká, kôpor, soľ

 

Postup:

Pripravíme si suroviny. Hlávkový šalát dôkladne umyjeme. Z oleja a hladkej múky urobíme zápražku. Dolejeme vodu. Pridáme nakrájaný šalát, osolíme, pridáme kôpor a dovaríme. Nakoniec primiešame kyslú smotanu a necháme prejsť varom. Dochutíme soľou(ak treba) a octom.

 

 

Kyslá hubová polievka s jogurtom

 

Suroviny:

5 stredných zemiakov, voda, 1 balík šampiňónov, kocka zeleninového bujónu, vývar z húb, 350 ml mlieka, 250 ml bieleho jogurtu, petržlenová vňať, soľ, 3 PL jablkového octu

 

Postup:

Zemiaky som poriadne umyla, neošúpala, nakrájala na menšie kocky, zaliala vodou a hubovým vývarom, osolila. Šampiňóny som ošúpala, umyla, nakrájala na malé kúsky a pridala k zemiakom a varila. Keď boli takmer uvarené, priliala som mlieko, kocku bujónu a biely jogurt a varila ešte asi 5 minút. Potom som odobrala 2 naberačky mimo a rozmixovala som to ponorným mixérom a vrátila do polievky. Nemusela som ju tak zahusťovať múkou či niečím iným. Priliala som ocot, my máme radi kyslejšie, takže 3 polievkové lyžice a nechala iba prejsť varom. Keď ešte horúca platňa pod hrncom hriala, pridala som dve hrste čerstvého petržlenu, aby sa zbytočne v polievke nerozvaril. Zanikne tak potom nielen jeho pekná zelená farba, ale aj výrazná chuť.

 

 

Kyslá fazuľová polievka s údeninou

 

Suroviny:

200 g suchá fazuľa (biela, čierna, strakatá...), 2 ks väčšia cibuľa, 3 strúčiky cesnak, 200 g údenina (rebierko, klobáska, slaninka...), 3 ks väčší zemiak, 200 ml mlieko, 200 ml smotana na šľahanie, 2 ks hladká múka, podľa chuti kryštálový cukor, podľa chuti ocot, soľ, mletá paprika, nové korenie, celé čierne korenie, bobkový list

 

Postup:

Fazuľu namočíme v studenej vode a necháme na chladnom mieste cez noc (aspoň 12 hodín). Fazuľu aj s vodou zlejeme do hrnca a na miernom ohni privedieme k varu. Počas varenia podľa potreby dolievame vodu a pridáme: pokrájanú údeninu, cibuľu, bobkový list, korenie a nové korenie. Zhruba po hodine alebo keď je fazuľa polomäkká pridáme na kocky nakrájané zemiaky. Keď nám všetko zmäkne (po cca pol hodine) pridáme lisovaný cesnak, mletú papriku a až teraz osolíme. Z mlieka, smotany a múky si pripravíme zátrepku, vlejeme ju do polievky a necháme znovu zovrieť. Odstavíme a nakoniec dochutíme cukrom a octom. 

 

 

Kyslá šošovicová polievka

 

Suroviny:

150 g suchá šošovica, 1 ks väčšia cibuľa, 3 ks väčší zemiak, 500 ml mlieko, 200 ml pochúťková smotana, 2 PL hladká múka, podľa chuti kryštálový cukor, podľa chuti ocot, soľ, mleté čierne korenie, nové korenie, bobkový list

 

Postup:

Šošovicu namočíme v studenej vode a necháme na chladnom mieste (ideálne 4 hodiny). Šošovicu aj s vodou zlejeme do hrnca a na miernom ohni privedieme k varu. Počas varenia  dolievame vodu. Keď je šošovica mäkká pridáme: pokrájané zemiaky, cibuľu, bobkový list, korenie a nové korenie. Varíme až kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec dochutíme soľou. Medzitým si z mlieka, kyslej smotany a múky pripravíme zátrepku. Vlejeme ju do polievky a necháme znovu zovrieť. Odstavíme a nakoniec podľa potreby dochutíme cukrom a octom. 

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  internet, pixabay.com



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok