Béla
Bugár

Zuzana
Čapútová

Eduard
Chmelár

Gabriela
Drobová

Štefan
Harabin

Marian
Kotleba

Milan
Krajniak

František
Mikloško

Rober
Mistrík

Róber
Švec

Bohumila
Tauchmannová

Juraj
Zábojník

Oskar
Fegyveres

Maroš
Šefčovič
Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
18. jan. 2019Bohdana
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
05.03.2018 09:00 Gurmán
Delikátne kyslé polievky
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
05.03.2018 09:00 Gurmán

Delikátne kyslé polievky



BRATISLAVA - Kyslé polievky sú veľmi vďačné z dôvodu jednoduchej prípravy a výdatnej chuti. Sú sýte, keď chcete, šupnete do nich aj klobásku, sú lacné, relatívne rýchle a fajnové. Poďte si dať s nami ochutnávku.


Lahodná polievka z kyslej kapusty so smotanou

 

Suroviny:

250 g kyslá kapusta, 40 g hladká múka, 2 dl kyslá smotana, 10 g masť, 20 g cibuľa, podľa chuti voda, soľ, bobkový list, červená paprika

 

Postup:

Kapustu dáme variť do vody s bobkovým listom. Do smotany zamiešame múku, prilejeme ku kapuste, spolu povaríme a osolíme. Nakoniec pridáme nastrúhanú cibuľu zapenenú na masti, do ktorej sme pridali červenú papriku. Všetko povaríme.

 

 

Kyslá šalátová polievka 

 

Suroviny:

1 ks šalát hlávkový, 1 ks smotana kyslá lahôdková, olej na zápražku, múka hladká, kôpor, soľ

 

Postup:

Pripravíme si suroviny. Hlávkový šalát dôkladne umyjeme. Z oleja a hladkej múky urobíme zápražku. Dolejeme vodu. Pridáme nakrájaný šalát, osolíme, pridáme kôpor a dovaríme. Nakoniec primiešame kyslú smotanu a necháme prejsť varom. Dochutíme soľou(ak treba) a octom.

 

 

Kyslá hubová polievka s jogurtom

 

Suroviny:

5 stredných zemiakov, voda, 1 balík šampiňónov, kocka zeleninového bujónu, vývar z húb, 350 ml mlieka, 250 ml bieleho jogurtu, petržlenová vňať, soľ, 3 PL jablkového octu

 

Postup:

Zemiaky som poriadne umyla, neošúpala, nakrájala na menšie kocky, zaliala vodou a hubovým vývarom, osolila. Šampiňóny som ošúpala, umyla, nakrájala na malé kúsky a pridala k zemiakom a varila. Keď boli takmer uvarené, priliala som mlieko, kocku bujónu a biely jogurt a varila ešte asi 5 minút. Potom som odobrala 2 naberačky mimo a rozmixovala som to ponorným mixérom a vrátila do polievky. Nemusela som ju tak zahusťovať múkou či niečím iným. Priliala som ocot, my máme radi kyslejšie, takže 3 polievkové lyžice a nechala iba prejsť varom. Keď ešte horúca platňa pod hrncom hriala, pridala som dve hrste čerstvého petržlenu, aby sa zbytočne v polievke nerozvaril. Zanikne tak potom nielen jeho pekná zelená farba, ale aj výrazná chuť.

 

 

Kyslá fazuľová polievka s údeninou

 

Suroviny:

200 g suchá fazuľa (biela, čierna, strakatá...), 2 ks väčšia cibuľa, 3 strúčiky cesnak, 200 g údenina (rebierko, klobáska, slaninka...), 3 ks väčší zemiak, 200 ml mlieko, 200 ml smotana na šľahanie, 2 ks hladká múka, podľa chuti kryštálový cukor, podľa chuti ocot, soľ, mletá paprika, nové korenie, celé čierne korenie, bobkový list

 

Postup:

Fazuľu namočíme v studenej vode a necháme na chladnom mieste cez noc (aspoň 12 hodín). Fazuľu aj s vodou zlejeme do hrnca a na miernom ohni privedieme k varu. Počas varenia podľa potreby dolievame vodu a pridáme: pokrájanú údeninu, cibuľu, bobkový list, korenie a nové korenie. Zhruba po hodine alebo keď je fazuľa polomäkká pridáme na kocky nakrájané zemiaky. Keď nám všetko zmäkne (po cca pol hodine) pridáme lisovaný cesnak, mletú papriku a až teraz osolíme. Z mlieka, smotany a múky si pripravíme zátrepku, vlejeme ju do polievky a necháme znovu zovrieť. Odstavíme a nakoniec dochutíme cukrom a octom. 

 

 

Kyslá šošovicová polievka

 

Suroviny:

150 g suchá šošovica, 1 ks väčšia cibuľa, 3 ks väčší zemiak, 500 ml mlieko, 200 ml pochúťková smotana, 2 PL hladká múka, podľa chuti kryštálový cukor, podľa chuti ocot, soľ, mleté čierne korenie, nové korenie, bobkový list

 

Postup:

Šošovicu namočíme v studenej vode a necháme na chladnom mieste (ideálne 4 hodiny). Šošovicu aj s vodou zlejeme do hrnca a na miernom ohni privedieme k varu. Počas varenia  dolievame vodu. Keď je šošovica mäkká pridáme: pokrájané zemiaky, cibuľu, bobkový list, korenie a nové korenie. Varíme až kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec dochutíme soľou. Medzitým si z mlieka, kyslej smotany a múky pripravíme zátrepku. Vlejeme ju do polievky a necháme znovu zovrieť. Odstavíme a nakoniec podľa potreby dochutíme cukrom a octom. 

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  internet, pixabay.com



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok