Facebook opätovne obvinili zo sledovania používateľov prostredníctvom smartfónov

NETKY.SK • 18 September 2020, 15:11 • 2 min
Facebook opätovne obvinili zo sledovania používateľov prostredníctvom smartfónov

SAN FRANCISCO - Na súde v Severnej Kalifornii v Spojených štátoch je podaná nová žaloba na Facebook. Tvrdí, že sociálna sieť špehuje používateľov prostredníctvom neoprávneného použitia fotoaparátov mobilných telefónov.

slovakia

left justify in out

Dve žaloby

V júli 2020 bola na súde v Severnej Kalifornií podaná žaloba proti spoločnosti Facebook Inc., ktorá tvrdí, že aplikácia Instagram získava prístup k fotoaparátom iPhone, aj keď zariadenie nebolo aktívne používané.

 

Facebook tieto obvinenia poprel. Podľa spoločnosti boli oznámenia od aplikácie, že Instagram použil fotoaparát, nepravdivé a táto chyba už je opravená.

 

Vo štvrtok, 17. septembra, však bola na súd v San Franciscu podaná nová žaloba. Tvrdí, že Instagram používal fotoaparáty telefónov špeciálne na zhromažďovanie "cenných používateľských údajov".

 

img

 

Instagram a Facebook, ktoré dostávajú "mimoriadne osobné a dôverné osobné údaje o svojich používateľoch vrátane ich súkromia doma", ich môžu použiť na prieskum trhu, uvádza sa v žalobe.
 

Facebook odmietol tieto informácie komentovať.

 

Ďalšie škandály

Predtým, v decembri 2019, sociálna sieť priznala, že sleduje užívateľov na ich zariadeniach aj napriek tomu, že si to neprajú. Firma to napísala vo svojej odpovedi na list amerických senátorov Josha Hawleyho a Chrisa Coonsa.

 

Facebook priznal, že polohu užívateľa dokáže vydedukovať vďaka rôznym vodítkam, akými sú miesta označené v príspevkoch alebo IP adresy telefónu, tabletu alebo počítača. Digitálny gigant tiež uviedol, že aj napriek zákazu od používateľa cieli reklamy na základe polohy získanej z týchto zdrojov.

 

img

 

Sociálna sieť totiž nepovoľuje užívateľom vypnúť reklamy, získané sledovaním zariadení. Povoľuje im však zablokovať to, aby Facebook získal presné dáta o ich polohe použitím systému aplikácie.

 

Firma však v liste napísala, že tieto informácie zbiera z bezpečnostných dôvodov. Napríklad, keby bol používateľov účet aktivovaný z neznámeho zariadenia alebo aby zabránila "šíreniu falošných informácií".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona