Nemci začali s drastickým šetrením, v hre je aj odstavenie teplej vody

NETKY.SK • 9 August 2022, 17:39 • 2 min
Nemci začali s drastickým šetrením, v hre je aj odstavenie teplej vody

NEMECKO - Sankcie mali v prvom rade slúžiť na to, aby oslabili Rusko a donútili krajinu k ukončeniu vojny na Ukrajine. Zdá sa, žiaľ, že viac bude trpieť Európa.

slovakia

left justify in out

Západonemecké mesto Kolín nad Rýnom obmedzí osvetlenie gotickej katedrály a ďalších budov v rámci opatrení na úsporu energie počas krízy. TASR správu prevzala z agentúry DPA a oficiálnej webovej stránky tohto mesta. V Kolíne nad Rýnom bude obmedzené aj pouličné osvetlenie, kúrenie a využívanie klimatizácie, uvádza radnica na svojej oficiálnej webovej stránke.

 

Z domova: Michal Šipoš: Sulík zabúda, že ministerstvo financií patrí do kompetencie OĽaNO

 

obrazok

 

Osvetlenie verejných budov sa bude vypínať o 23.00 h a od jesene už o hodinu skôr. Svetlá na kolínskej katedrále boli v tomto čase, o 23.00 h, vypnuté už v noci na utorok.Táto gotická stavba býva bežne rozsvietená počas celej noci. Opatrenie s úsporou osvetlenia sa vzťahuje aj na ďalšie románske kostoly v meste, historickú budovu radnice či mosty.

 

„Každý by mal prispieť k úspore energie a tým zabrániť možnej kríze počas jesene a zimy," povedala starostka Kolína nad Rýnom Henriette Rekerová. Mesto a dodávateľ energie spoločnosť RheinEnergie k tomu plánujú informačnú kampaň.

 

img


Ďalšie nemecké mestá, vrátane Berlína, takisto obmedzujú nočné osvetlenie historických pamiatok a verejných budov, pripomína DPA. Hannover v nemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko chce znížiť svoju spotrebu energie o 15 percent. Obmedzuje teploty v mestských budovách a ruší osvetlenie múzeí a ďalších pamiatok. Starosta hanoveru Belit Onay tiež nevylúčil, že by mohlo dôjsť aj k zavedeniu toho najhoršieho: teplá voda by domácnostiam šla len počas niekoľkých hodín do dňa, taktiež by sa obmedzilo kúrenie. 

 

Niekoľko krajín Európskej únie taktiež zvažuje stlmenie a vypnutie verejného osvetlenia, alebo tzv. „zákaz energetického vychádzania“ a predčasné zatváranie podnikov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona