Maďarská prezidentka podpísala zákon obmedzujúci právo učiteľov na štrajk

NETKY.SK • 1 Jún 2022, 07:38 • 2 min
Maďarská prezidentka podpísala zákon obmedzujúci právo učiteľov na štrajk

BUDAPEŠŤ – Maďarská prezidentka Katalin Nováková podpísala novelu zákona napriek tomu, že dva najväčšie učiteľské odborové zväzy od nej žiadali, aby zákon nepodpísala a aby ho predložila ústavnému súdu.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom spravodajca TASR na základe utorňajšej správy internetového vydania denníka Népszava. Predmetnú novelu schválil parlament väčšinou hlasov poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP 24. mája. V štátnom vestníku bol zákon podpísaný prezidentkou zverejnený deň po tom, čo Odborový zväz pedagógov (PSZ) a Demokratický odborový zväz pedagógov (PDSZ) vyzvali prezidentku, aby ho nepodpísala.

 

img

 

Tieto odborové zväzy avizovali, že sa spoločne obrátia s ústavnou sťažnosťou na ústavný súd, pretože novelizovaný zákon rôznymi nariadeniami na úrovni zákona prakticky znemožňuje učiteľom prerušenie práce. Do časovo neobmedzeného štrajku vstúpili dve najväčšie odborové organizácie pedagógov učitelia stoviek škôl 16. marca. Prácu v ten deň prerušilo 30 percent učiteľov, ministerstvo ľudských zdrojov však tvrdilo, že pomer štrajkujúcich pedagógov bol najviac 13-percentný.

 

Do výstražného štrajku 31. januára sa zapojilo 20 000 pedagógov, pričom podľa PSZ pôvodne avizoval účasť na štrajku dvojnásobný počet učiteľov, mnohých však zastrašili a viacerí boli nakazení novým druhom koronavírusu. Učitelia nechcú dosiahnuť iba zvýšenie miezd, ale najmä to, aby sa zabezpečil dostatok pedagógov v záujme budúcnosti detí i celej krajiny. Štrajk nie je len o zlej situácii učiteľov, ale aj o praktickom aplikovaní maďarského štrajkového zákona a v širšom ponímaní odráža i stav demokracie v Maďarsku, tvrdia odborári.

 

Možno vás zaujme: Prijatie šiesteho balíka sankcií potvrdilo jednotu EÚ, vyhlásil Heger



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies