Od 1. októbra nadobudne platnosť celoplošný zákaz parkovania vozidiel na chodníkoch. Podľa prieskumu štvrtina majiteľov domov nevie, kde bude parkovať

NETKY.SK • 8 August 2023, 09:44 • 2 min
Od 1. októbra nadobudne platnosť celoplošný zákaz parkovania vozidiel na chodníkoch. Podľa prieskumu štvrtina majiteľov domov nevie, kde bude parkovať

BRATISLAVA - Viac ako štvrtina (26 percent) majiteľov a nájomníkov rodinných domov nevie, kde bude od 1. októbra parkovať svoje auto. Od tohto dňa totiž vstúpi do účinnosti novela zákona o cestnej premávke, ktorá prináša celoplošný zákaz parkovania vozidiel na chodníkoch s výnimkou osobitne vyznačených miest. Postoj ľudí k tejto zmene zisťoval prieskum verejnej mienky pre spoločnosť Gardeon, ktorý prebiehal od 26. júla do 1. augusta na reprezentatívnej vzorke 1 050 respondentov.

slovakia

left justify in out

Viac ako štvrtina (26 percent) majiteľov a nájomníkov rodinných domov nevie, kde bude od 1. októbra parkovať svoje auto. Od tohto dňa totiž vstúpi do účinnosti novela zákona o cestnej premávke, ktorá prináša celoplošný zákaz parkovania vozidiel na chodníkoch s výnimkou osobitne vyznačených miest. Postoj ľudí k tejto zmene zisťoval prieskum verejnej mienky pre spoločnosť Gardeon, ktorý prebiehal od 26. júla do 1. augusta na reprezentatívnej vzorke 1 050 respondentov. Z dát vyplýva, že spomínaných 26 percent obyvateľov rodinných domov so zmenou nesúhlasí, lebo momentálne nemajú inú možnosť parkovania. Ďalších 45 percent opýtaných so zákazom síce súhlasí, verí však, že pribudne dostatok miesta na parkovanie pre všetkých. Žiadne výhrady k zmene nemá 26 percent respondentov, dokonca si myslia, že sa zákaz mohol prijať už dávno. Zvyšné 4 percentá ľudí nemajú na schválenú zmenu názor.

 

„Každá zmena pravidiel so sebou prináša istý diskomfort a potrebu hľadať nové riešenia. Zákaz parkovania na chodníku nie je výnimka. Tento zákaz platí už teraz napríklad v častiach obcí, respektíve miest označených dopravnou značkou Obytná štvrť, a majitelia áut našli spôsob, ako parkovať na vyhradenom státí alebo na vlastnom pozemku. Predpokladáme, že niektoré z týchto riešení využijú aj obyvatelia, ktorí v tejto chvíli nevedia, ako budú od októbra parkovať,“ povedal Marek Choleva zo spoločnosti Gardeon.

To, že väčšina obyvateľov rodinných domov blížiacu sa zmenu akceptuje, potvrdili aj odpovede na otázku, s ktorým výrokom ohľadne zákazu parkovania na chodníkoch sa najviac stotožňujú. Označiť mohli viacero odpovedí. Najväčšia skupina oslovených (40,2 percenta) si myslí, že je to výborná zmena, keďže chodníky patria najmä chodcom. Ďalších 33,4 percenta respondentov vyhlasuje, že je na zákaz pripravených a auto zaparkujú na svojom pozemku. O tom, že novela prispeje k vyššej kvalite života v obciach a mestách je presvedčených 17,3 percenta účastníkov prieskumu. Na druhej strane skomplikovanie života a bežnej dennej rutiny vplyvom nového zákazu priznáva 15 percent opýtaných. Ďalších 14,6 percenta zatiaľ nevie, ako to vyrieši, lebo inú možnosť ako parkovať na chodníku nemá. Nutné úpravy na dvore avizuje 5 percent respondentov.

 

„V civilizovanom svete nepovažujeme za veľmi šťastné zaberať verejný priestor na parkovanie auta, pokiaľ je na to určený. Na každom pozemku rodinného domu sa dá nájsť spôsob, ako vhodne a bezpečne zaparkovať auto bez toho, aby ovplyvnilo kvalitu využívania pozemku,“ doplnil M. Choleva z Gardeon.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TRUMPETER / Juliana Murcínová Foto: Bratislava24.sk - Dnes24.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies