Aké pokuty hrozia za porušenie pandemických opatrení?

NETKY.SK • 2 Marec 2021, 15:55 • 2 min
Aké pokuty hrozia za porušenie pandemických opatrení?

SLOVENSKO - Viete aká pokuta vám hrozí za porušenie opatrení? Podľa polície sa ku každému prípadu pristupuje osobitne.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Za porušenie protiepidemických opatrení môže polícia udeliť v blokovom konaní pokutu do 1000 Eur. V správnom konaní môže byť pokuta vo výške 1659 Eur.

 

Od začiatku pandémie bolo zaznamenaných vyše 22 000 priestupkov. Od stredy 3. marca sa kontroly zvýšia. "V prípade, ak nie sú splnené podmienky blokového konania, oznámi priestupok na okresný úrad," napísali na sociálnej sieti. 

 

Na facebooku polície Slovenskej republiky boli zverejnené paragrafy, na základe ktorých môžu byť udelované pokuty.

 

Súvisiaci článok: V uliciach stretnete oveľa viac policajtov a vojakov! Budú kontrolovať dodržiavanie opatrení

 

 

Povinnosť nosenia rúška

 

Povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest, vyplýva z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia.

 

img

 

V prípade porušenia tejto povinnosti ide o priestupok § 56 ods. 1 písm. f) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia - porušením povinnosti podľa § 51 ods. 1 písm. a) zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

 

Povinnosť riadneho prekrytia horných dýchacích ciest (ústa a nos) je uložená podľa § 48 ods. 4 písm. r) zákona č. 355/2007 Z.z. na základe § 1 ods. 1 vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR č. 11/2020, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest.

 

Príslušník polície môže uložiť pokutu v blokovom konaní do 1 000 €, pričom v prípade, ak nie sú splnené podmienky blokového konania, oznámi priestupok na regionálny úrad.

 

 

Karanténa

 

Nedodržanie povinnej karantény je porušením zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Za ich porušenia hrozí taktiež 1000-eurová pokuta. Pri porušení karantény ide o priestupok podľa § 56 ods. 1, písm. c) zákona č. 355/2007 Z. 

 

img

 

 

Zákaz vychádzania

 

Porušenie zákazu vychádzanie je priestupkom na úseku civilnej ochrany podľa § 32 ods. 1 písm. a) zákona č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v znení neskorších predpisov. Porušenie zákazu vychádzania je, ak osoba nepreukáže výnimku zo zákazu vychádzania.

 

img

 

V tomto prípade vám môže príslušník polície uložiť pokutu v blokovom konaní do 1 000 €, pričom v prípade, ak nie sú splnené podmienky blokového konania, oznámi priestupok na okresný úrad.

 

 

Hromadné podujatia

 

Pri usporadúvaní, či účasti na hromadnom podujatí, ide o iný správny delikt podľa § 57 ods. 33, písm. a) zákona č. 355/2007 Z. z.  Povinnosť zákazu alebo obmedzenia prevádzky je uložená podľa § 48 ods. 4 písm. e) zákona č. 355/2007 Z.z. na základe vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR č. 45/2021, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí, pričom sa uzatvárajú maloobchodné prevádzky a prevádzky poskytujúce služby. 

 

img

 

Príslušník polície môže celú vec odovzdať na prejednanie na miestne príslušný regionálny ÚVZ.

 

 

Pozor si treba dať i pri dodržiavaní pravidiel týkajúcich sa vstupu a výstupu z územia Slovenskej republiky a všeobecne pri cestovaní.

 

img

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ: Unikli nové opatrenia! Ak nezaberú, zrejme nás čaká uzatvorenie krajiny



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies