Iniciatíva Nie v mojom kroji odmieta politikov s fašistickým pozadím

NETKY.SK • 24 September 2023, 19:30 • 2 min
Iniciatíva Nie v mojom kroji odmieta politikov s fašistickým pozadím

BRATISLAVA - Folklórne osobnosti a odborníci na tradičnú ľudovú kultúru odmietajú v spoločnom občianskom vyhlásení politikov s fašistickým pozadím. V rámci iniciatívy Nie v mojom kroji upozorňujú na snahu týchto politikov postupnou zmenou imidžu prekryť svoju minulosť, pričom podľa nich často zneužívajú aj tradičnú ľudovú kultúru.

slovakia

left justify in out

Politici s fašistickým pozadím podľa iniciatívy skrývajú nebezpečné názory za vyhýbavé odpovede, úsmevy, saká a ľudové kroje. "Ako občania rešpektujeme a podporujeme rozdielnosť politických názorov, ktorá je v slobodnej demokracii prirodzená a potrebná. Cítime však zodpovednosť voči našim predkom, ktorí za možnosť žiť v slobodnej, súdržnej krajine oslobodenej od fašizmu kedysi položili svoje životy. Preto, aj keď sú časy ťažké, nevolíme pohrobkov fašizmu. Nech si oblečú čokoľvek," uviedla iniciatíva v stanovisku.

 

Vyhlásenie podpísalo takmer 200 odborníkov a osobností slovenského folklorizmu rôzneho veku a zamerania. Podobné vyhlásenie podpísali folkloristi aj pred voľbami v roku 2020. Pripomínajú, že ich pôvodné posolstvo sa stále javí rovnako nástojčivé.


Predčasné parlamentné voľby sa budú konať v sobotu 30. septembra. Kandiduje v nich 24 politických strán alebo hnutí a jedna koalícia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR / Milan Kapusta (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies