Na dovolenku nemožno odísť rovno z práce, radí psychologička

NETKY.SK • 29 Jún 2015, 10:46 • 2 min
Na dovolenku nemožno odísť rovno z práce, radí psychologička

BRATISLAVA – Ak má dovolenka splniť svoj účel a už od začiatku poskytnúť fyzický a najmä mentálny oddych, nemožno na ňu ísť pod vplyvom stresu z práce. Psychologička Denisa Maderová upozornila, že nie je možné jeden deň naplno pracovať a na druhý deň okamžite začať regenerovať.

slovakia

left justify in out

"Náš organizmus nedokáže len tak vypnúť, resp. prepnúť zo stresových situácií do pohody," ozrejmila psychologička. Vysvetlila, že človek, ktorý je pod pracovným stresom, ostáva v istej zotrvačnosti svojho pracovného vyťaženia. Radí preto v posledných dňoch v práci pred dovolenkou zvoľniť tempo.

 

"Určite nie je dobré ísť pred dovolenkou v práci úplne na doraz s tým, že si už potom oddýchneme," uviedla. Ako dodala, v takýchto prípadoch prichádza často k opačnému efektu. "Ľudia si myslia, že si oddýchnu, no namiesto toho sú v strese, pociťujú návaly tepla, zrýchlený tep. Telo totiž ešte stále je v pracovnom, nie v dovolenkovom režime," uviedla.

 

Za ideálne pokladá, najmä pri odchode na dovolenkovú cestu, začať čerpať voľno už jeden - dva dni predtým. "Tak sa môžete v pokoji na svoj výlet pripraviť a z úvah venovaných pracovným úlohám prejsť na myšlienky spojené s tým príjemným, čo od dovolenky očakávate,“ uviedla. Ako dodala, jeden či dva dni pred cestou sú potrebné aj na to, aby sa pri balení a zabezpečení domácnosti pred cestou na nič nezabudlo. "Pomôže vám to zbaviť sa nervozity a dotieravých otázok v hlave, či ste náhodou v rýchlosti na niečo nezabudli," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies