Moslimský svet povstal proti Francúzsku. Macron si pre svoje výroky pohneval polovicu arabského sveta

NETKY.SK • 29 Október 2020, 08:40 • 2 min
Moslimský svet povstal proti Francúzsku. Macron si pre svoje výroky pohneval polovicu arabského sveta

V bangladéšskej metropole Dhaka v utorok demonštrovali desiatky tisíc ľudí, ktorí volali po bojkote francúzskych výrobkov. Nespokojných ľudí do ulíc vyhnala reakcia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý sa postavil za slobodu slova a tlače. Obhajoval tak zverejňovanie karikatúr proroka Mohameda v satirickom týždenníku Charlie Habdo.

slovakia

left justify in out

Podľa bangladéšskej polície sa protestu v hlavnom meste zúčastnilo približne 40 tisíc ľudí, ktorí si to zamierili priamo pred budovu francúzskej ambasády. Polícii sa však našťastie podarilo vďaka zábran a ostnatým drôtom odrezať rozhnevanému davu cestu. V dave zaznievali vyhlásenia ako: „Macron jedným z tých vodcov, ktorí milujú Satana“, pričom zapaľovali jeho fotografie a portréty.

 

img

 

Francúzsky diplomati a veľvyslanci majú čo vysvetľovať

V reakcii na vyhlásenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, v ktorých obhajoval zverejňovanie karikatúr po vražde učiteľa dejepisu Samuela Patyho, sa vo viacerých moslimských krajinách strhla vlna kritiky a ľudí vyhnala do ulíc.

 

Macron zároveň bezprostredne po útoku na pedagóga pohrozil deportáciou stoviek radikálnych islamistov z krajiny a uviedol, že proti neprispôsobivej moslimskej komunite žijúcej vo Francúzsku tvrdo zakročí. Ako sa sám vyjadril, nebude tolerovať takéto prejavy islamského separatizmu v krajine.

 

Riziko teroristických útokov vo Francúzsku je naďalej extrémne vysoké. Na zozname radikalizovaných moslimov sa v súčasnosti nachádza 8132 ľudí. Všetky tieto osoby sú považované za potenciálnu bezpečnostnú hrozbu.

img

 

Iránske ministerstvo zahraničia si pre titulné stránky satirického týždenníka nechalo predvolať na „koberec“ francúzskeho diplomata. Francúzsko zas vyzvalo svojich občanov žijúcich v moslimských krajinách, aby boli opatrní, keďže hnev islamského obyvateľstva silnie a vyhýbali sa akýmkoľvek verejným zhromaždeniam. 

 

Súvisiaci článok: Turecký prezident Erdogan žaluje časopis Charlie Hebdo

 

Bojkot francúzskeho tovaru

K osočovaniu francúzskeho prezidenta sa pridal aj líder autonómnej oblasti Čečenska Ramzan Kadyrov. „Nútite ľudí k terorizmu, tlačíte ich do toho, nedávate im na výber, vytvárate podmienky pre nárast extrémizmu v hlavách mladých ľudí,“ napísal Kadyrov vo svojom príspevku na Instagrame.  

 

Macronove kroky pritom kritizuje aj Saudská Arábia, Irán, Egypt či Turecko. Zástupca iránskeho ministerstva zahraničia v Paríži francúzskemu chargé d'affaires oznámil, že reakcia vlády na vraždu učiteľa „nie je múdra“Dodal, že mu je zároveň ľúto, že Francúzsko toleruje nenávisť voči islamu pod zásterkou podpory slobody prejavu.

 

Vplyvná duchovná asociácia pôsobiaca v iránskom meste Kom dokonca miestnu vládu vyzvala, aby na Francúzsko uvalili ekonomické a politické sankcie.

 

Saudská Arábia zas zverejnila vyhlásenie, v ktorom ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo karikatúry proroka Mohameda v snahe spájať islam s terorizmom.

 

img

 

Čo sa týka bojkotu francúzskeho tovaru je krajina zatiaľ zdržanlivá a to aj napriek skutočnosti, že sa množstvo ľudí na sociálnych sieťach vyjadrilo za zastavenie prúdenia tovaru z Francúzska do krajiny.

 

Mohlo by vás zaujímať: Medzi francúzskym a tureckým prezidentom to vrie. Erdogan poslal Macrona k psychiatrovi

 

Macron môže vyvolať rozsiahly konflikt

Najostrejšia kritika prichádza z Turecka, kde prezident Recep Taiyp Erdogan poslal Macronovi tvrdý odkaz, aby sa nechal pre svoje výroky vyšetriť u psychiatra a ľudí vyzval k bojkotu francúzskeho tovaru. 

 

img

 

Turecký parlament pritom francúzskeho prezidenta varoval, aby nebol pri presadzovaní slobody prejavu a tlače až príliš ľahkovážny a zbytočne tak nevyvolal rozsiahly konflikt.

 

img

 

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísi v reakcii na zverejnené urážlivé karikatúry skonštatoval, že slobodný prejav, ktorý dehonestuje viac ako 1,5 miliardy ľudí po celom svete, by sa mal skončiť.

 

„Aj my máme svoje práva. Máme právo na to, aby neboli zraňované naše city a hodnoty,“ povedal Sísí. Zároveň odsúdil všetky prejavy násilia či napáchaných teroristických činov, ktorých sa ľudia dopúšťajú pod zámienkou ochrany náboženstva.

 

Vysvetľovať Macronove kroky bol aj francúzsky veľvyslanec pôsobiaci v Pakistane. V Bagdade sa zas pred francúzskym veľvyslanectvom vo veľkom demonštrovalo. Podobne tomu bolo aj v Jordánsku v meste Ammán, kde sídli francúzska ambasáda.

 

Prečítajte si tiež: Na zavraždeného učiteľa dejepisu bola uvalená fatva, Francúzsko ide hostiť stovky cudzincov

 

Duchovný upokojuje svojich veriacich

Prekvapivo miernejšiu rétoriku zvolil predseda francúzskej rady pre moslimskú vieru Mohammed Moussaoui. Ten moslimov vyzval, aby karikatúry ignorovali a neuchyľovali sa k násiliu.

 

Tiež prízvukoval, že karikatúry sú v súlade s miestnymi zákonmi, ktoré treba rešpektovať. „Rovnaké zákony nikoho nenútia, aby sa mu karikatúry páčili, a ani nikomu nezakazujú, aby ich nenávidel,“ pripomenul veriacim.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies