Dážď v Nemecku priniesol jeden z najnapínavejších pretekov F1 za posledné roky

NETKY.SK • 31 Júl 2019, 21:05 • 2 min
Dážď v Nemecku priniesol jeden z najnapínavejších pretekov F1 za posledné roky

BRATISLAVA – Víkendová VC Nemecka na slávnom okruhu Hockenheim bola čo sa týka sledovanosti a napätia najlepšia za posledné roky. Boli za tým dva hlavné faktory. V sobotu boli na trati úplne iné poveternostné podmienky ako v nedeľu. A za druhé, na mokrých pneumatikách sa nerobili takmer žiadne predsezónne testovacie jazdy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Počas štvrtkových a piatkových voľných tréningov ukázalo Ferrari svoju rýchlosť a dokonca ani Mercedes za nimi nestíhal. Vyzeralo to, že pokiaľ bude teplo, nikto nebude mať na "koníky z Maranella" šancu. Prišla však sobota, kedy sa začínal lámať chlieb. Teplota však zrazu padla o viac ako 15 stupňov a rýchlosť Ferrari bola zrazu preč. Podmienky začali najviac vyhovovať Mercedesu a Red Bullu.

 

img

 

Tí si to nakoniec aj rozdali o pole position, konkrétne Max Verstappen a Lewis Hamilton. Sebastian Vettel nezaznamenal ani jedno rýchle kolo, pretože pár sekúnd po vypustení na trať sa začal sťažovať, že nemá výkon. Podľa oficiálnych informácii mu odišlo turbo. Na domácom preteku tak štartoval z poslednej 20-tej pozície. Monopost jeho kolegu Charlesa Leclerca sa síce dostal do druhej časti, no to bolo od jeho vozu všetko. Nedostal sa ani von z garáže. Charles mal zase problémy so vstrekovaním paliva.

 

 

Mnohí kritici boli názoru, že Ferrari pri extrémnych teplotách počas tréningov (vo štvrtok a v piatok bolo takmer 40 °C) prehriali rýchlymi časmi na kolo svoje komponenty, ktoré už v sobotu nevydržali. Čo je na tom pravdy sa už asi nedozvieme. "Koníky" však v nedeľu odštartovali z 20. a z 10. miesta. Pole position patrila v nedeľu Lewisovi Hamiltonovi. Medzi Mercedesy sa postavil na druhé miesto už spomínaný Max Verstappen na Red Bulle. A takýmto spôsobom získal Lewis prvé miesto na štarte.

 

 

S prestávkami pršalo počas celého závodného dňa. Pretek začal najskôr za bezpečnostným vozidlom. Odjazdili sa 4 kolá a potom sa odštartovalo na ostro. Všetky vozy mali obuté pneumatiky do dažďa s modrým označením. Niektoré stajne tieto gumy dokonca pred sezónou ani netestovali a hneď sa to aj odzrkadlilo. Red Bully mali katastrofálny štart. Verstappen aj Gasly prehrabli a prišli o niekoľko miest. V prvej zákrute vyletelo mimo trať hneď niekoľko vozidiel. Prvý odstupujúci bol Sergio Peréz, ktorý dostal v treťom sektore šmyk a napálil svoj Racing Point do bariéry.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

First crash of the race by Sergio Perez 🇲🇽 #ChecoPerez #SergioPerez #F1Crash

Príspevok, ktorý zdieľa BalapanF1 (@balapanf1),

 

Keď prestalo pršať, v boxoxch sa rozbehli strategické ťahy. Počas celého preteku to bolo hlavne o tom, kto sa kedy trafí do toho správneho okna a prezuje svoje vozy v ideálnom čase. Mnoho favoritov bolo dokonca v boxoxch aj 4 krát, konkrétne Vettel aj Verstappen. Prvýkrát v sezóne sa stalo, že počas jedného preteku boli použité všetky štyri sady pneumatík. Z pretekov nám postupne po Perézovi odpadli pre poruchu motora Riciardo, a pre jazdecké chyby Leclerc, Hülkenberg či Gasly. Hamilton dostal šmyk presne na tom istom mieste ako Leclerc, avšak nejakým spôsobom dokázal prisť "len" o predné krídlo.

 

 

O to prišiel aj Gasly, keď sa pokúšal predbehnúť Racing Point, no šuchol sa o Strollove zadné koleso. S nehodami ešte nebol koniec. Frustrovaný Bottas na suchých gumách sa nevedel dostať cez Strolla a pár kôl do konca vyšiel mimo suchú časť trate. Dostal pretáčavý šmyk a napálil do bariéry.

 

 

Hamilton za skrátenie nájazdu do boxov dostal 5 sekúnd po konci závodu. V boxoch ho absolútne nikto nečakal a bola z toho 50 sekundová zastávka. Vedenie Mercedesu sa nevedelo rozhodnúť, akú sadu mu má vlastne obuť. Zo štvrtého miesta sa však prepadol ešte nižšie, keď mu obuli zlú sadu a musel ísť do boxov ešte raz. Nakoniec sa zaradil na chvost poľa a skončil na 11. mieste. Mercedes po dlhých rokoch nezískal ani bod v pretekoch.

 

 

Vettelova stíhacia jazda na vyschnutej trati bola famózna. Ku koncu sa mu podarilo prebojovať až na druhé miesto. Tretí skončil nakoniec ruský pretekár Kvyat na Torro Rosso. Pre dcérsku stajňu Red Bullu to bolo druhé pódium od triumfu Sebastiana Vettela na Monze v roku 2008. Po vypadnutí takmer všetkých najväčších favoritov na víťazstvo sa priebežné poradie na špici nezmenilo. Oproti konkurencii si polepšil najmä Vettel. Bodovať sa podarilo nakoniec aj obom Hassom a na desiatom mieste sa umiestnil Robert Kubica. Williams tak získal premiérový bod v sezóne.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies