SND pripravilo program k 30. výročiu samostatnej SR

NETKY.SK • 6 Január 2023, 9:0 • 2 min
SND pripravilo program k 30. výročiu samostatnej SR

BRATISLAVA - Tridsiate výročie samostatnej Slovenskej republiky reflektujú vo svojich dramaturgických plánoch všetky tri umelecké súbory Slovenského národného divadla.

slovakia

left justify in out

Opera uvedie Svätopluka od Eugena Suchoňa, činohra pripravila klasiku z pera Jána Chalupku Kocúrkovo a balet chystá niekoľko projektov i komponovaný večer Balet SND & SĽUK. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková. "Uvedenie Suchoňovho Svätopluka v réžii Romana Poláka, v hudobnom naštudovaní Martina Leginusa, na scéne Barbory Šajgalíkovej a v kostýmoch Pavla Dendisa nebude tradičnou inscenáciou, otvorí témy, ktoré nás oslovujú aj dnes – o slobode a našich snahách o budúcnosť planéty. Na premiéru opery Svätopluk pozveme do SND na konci februára 2023," ozrejmila Pažítková. Námetom opery sa stala hra Ivana Stodolu z obdobia Veľkej Moravy o vnútornej rozorvanosti vládcu Svätopluka a legende o troch prútoch. Od svojho vzniku je na programe predovšetkým pri slávnostných príležitostiach. Pažítková pripomenula, že fanfáry z prvého dejstva sa stali slávnostnými fanfárami prezidentov SR. "V dramaturgických plánoch Činohry SND nachádzame tituly, ktoré sa zaoberajú témou amnézie pamäti, bielymi miestami dejín či témou, o aký svet a hodnoty má zmysel zabojovať," informovala. V tomto kontexte činohra uvádza aj hru Kocúrkovo, ktorá podľa Pažítkovej znamenala v histórii slovenského divadla medzník. "Na javisku v réžii Rastislava Balleka bude dianie komentovať sám autor Chalupka sebe príznačným bystrým umom, satirickými postrehmi a inteligentným humorom," priblížila s tým, že aj pri príležitosti výročia SR je čas na zamyslenie sa, kam a akým spôsobom sa vyberieme. Premiéra je plánovaná v sobotu 4. februára. Niekoľko pripravovaných projektov baletného súboru SND má zas vo viacerých aspektoch podčiarknuť medzinárodný charakter tohto umenia. "Zamerajú sa na hosťovania súborov medzi SND a Štátnym divadlom Košice, ale aj Národným divadlom Brno a na ďalšie uvedenie večera, ktorý osloví slovenských tvorcov v prepojení rôznych umeleckých aktivít," skonštatovala Pažítková. Jedinečnosť odkazu ľudového tanca a jeho akademickú formu bude podľa jej slov dokumentovať komponovaný večer Balet SND & SĽUK obohatený o novú súčasť programu s podtitulom Tancom k sebe. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona