Víťazom US Open sa stal Rafael Nadal, vydrel triumf nad Medvedevom

NETKY.SK • 9 September 2019, 06:56 • 2 min
Víťazom US Open sa stal Rafael Nadal, vydrel triumf nad Medvedevom

NEW YORK - Španielsky tenista Rafael Nadal vyhral štvrtýkrát v kariére US Open.

slovakia

left justify in out

Druhý nasadený hráč triumfoval v nedeľňajšom finále nad turnajovou päťkou Rusom Daniilom Medvedevom v takmer päťhodinovej päťsetovej dráme 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4 a získal svoj 19. grandslamový titul. Už iba o jeden tak zaostáva za aktuálnym rekordérom Rogerom Federerom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

On my way to the hotel... #Happy #vamos @usopen comment below ! 👇🏻

Príspevok, ktorý zdieľa Rafa Nadal (@rafaelnadal),

 

Tridsaťtriročný Nadal sa predstavil vo svojom piatom finále v New Yorku, predtým sa z víťazstva tešil v rokoch 2010, 2013 a 2017. Okrem toho vlastní aj 12 titulov z Roland Garros, dva z Wimbledonu a jeden z Australian Open. Z Flushing Meadows si odnáša prémiu 3,85 milióna amerických dolárov. V priebehu turnaja stratil spolu tri sety - okrem dvoch finálových ešte jeden v osemfinále s Chorvátom Marinom Čiličom. Vzájomnú bilanciu s o desať rokov mladším Medvedevom upravil na 2:0, v auguste ho zdolal aj vo finále Montreal Masters.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vamosssss!!!! @usopen and thanks all!!!!

Príspevok, ktorý zdieľa Rafa Nadal (@rafaelnadal),

Nadal vstúpil do finále v pozícii jasného favorita, ale v úvode sa trápil najmä na podaní. Prvý servis mu padal do dvorca iba s o čosi viac ako štyridsaťpercentnou úspešnosťou a tak už v prvom geme zápasu musel čeliť brejkbalu. Odvrátil ho, no v tretej hre mu už Medvedev podanie zobral a viedol 2:1. Španiel ale vzápätí manko zmazal a v závere setu už bol pánom na dvorci. V ôsmej hre ešte tri brejkbaly nevyužil, za stavu 6:5 zo svojho pohľadu ale svoj druhý setbal áno.

 

Medvedev v druhom dejstve držal so súperom krok do stavu 2:2. Rus bol síce štatisticky lepší v počte víťazných úderov, no robil aj viac nevynútených chýb ako Nadal, ktorý trpezlivo čakal na svoje príležitosti. Jednu z nich využil v šiestej hre, keď Medvedevovi zobral servis, náskok si už nedal vziať a druhý set získal v pomere 6:3.

 

Rus tak bol s mankom 0:2 na sety proti favoritovi v nezávideniahodnej situácii, no duel parádne zdramatizoval. V treťom sete príkladne zabojoval a hoci za stavu 2:2 štvrtýkrát v zápase stratil podanie, dokázal ešte skóre otočiť. Menej kazil, agresívnou hrou dostal Nadala často pod tlak a aj publikum si v závere setu získal na svoju stranu. Po rebrejku otočil skóre na 4:3, v deviatej hre kľúčovo odvrátil dva brejkbaly a za stavu 6:5 si pri podaní Nadala premenením druhého setbalu vynútil štvrtý set.

 

V eufórii z pokračovania sa Medvedev ako prvý hráč dostal proti v tých momentoch príliš pasívnemu Španielovi k brejkbalu aj vo štvrtom dejstve, no v druhom geme ho nevyužil. Šancu tak dostal na druhej strane Nadal, ten za stavu 2:2 "zahodil" dve rovnaké príležitosti. Ruský tenista hral s Nadalom úplne vyrovnanú partiu a jeho veľké chvíle prišli v desiatej hre za stavu 5:4, keď sa pri podaní súpera dostal z 15:40 až k setbalu a víťazným bekhendovým returnom ho hneď premenil. Vynútil si tak piaty set, v ktorom si za stavu 1:0 vypracoval tri brejkbaly, no Nadal všetky dokázal odvrátiť. Medvedev hlásil problémy s ľavým stehnom, ktoré mu v prestávke medzi gemami masíroval fyzioterapeut, no stále držal šancu na dokonalý finálový obrat. Španiel bol ale proti a v piatej hre za stavu 2:2 zobral súperovi podanie. Brejk vzápätí potvrdil a dostal sa do rozhodujúceho náskoku, keď prelomil podanie súpera aj na 5:2. Medvedev ale nedal favoritovi nič zadarmo a získal nasledujúce dve hry. Nadal napokon vydrel víťazstvo v desiatej hre, v ktorej najskôr čelil brejkbalu a potom premenil svoj v poradí tretí mečbal priamym bodom z podania.

 

 

Zápas trval 4:49 h. Nadal premenil 6 z 21 brejkbalov, jeho súper mal bilanciu 5/15. Vo víťazných úderoch dominoval Medvedev 75:62, na esá 14:5, urobil ale aj viac nevynútených chýb ako Nadal (57:46). "Bol to šialený zápas. Fantastické finále," povedal bezprostredne po finále Nadal. "Myslel som si, že mám ten zápas pod kontrolou, ale nakoniec to bolo nesmierne ťažké. Z vedenia 2:0 bola dráma, nervozita na mojej strane bola obrovská. Musím pogratulovať Daniilovi, že dokázal zápas takto zdramatizovať a všetci videli, prečo je v tak mladom veku už svetovou štvorkou. To, akým spôsobom bojoval, bolo naozaj skvelé. Ďakujem aj divákom, že ma podporovali, nikde inde asi nie je viac energie ako tu v New Yorku," dodal Španiel. Ten sa stal druhým najstarším šampiónom v New Yorku v open ére po Kenovi Rosewallovi, ktorý v roku 1970 triumfoval ako 35-ročný. Nadal prehral doteraz iba jeden grandslamový zápas, v ktorom viedol 2:0 na sety - v 3. kole US Open s Talianom Fabiom Fogninim.

 

Medvedev zožal pri dekorovaní obrovský aplauz od takmer 24.000 divákov na dvorci Arthura Asheho. "Úprimne poviem, že som si už myslel, že svoje prvé grandslamové finále prehrám v troch setoch. Tak som si povedal, že budem bojovať aspoň o každú ďalšiu loptičku a napokon z toho bol takmer obrat. Nepodarilo sa mi to úplne, ale aj tak na tento zápas nikdy nezabudnem. Bojoval som aj vďaka skvelým divákom, ktorí ma v treťom sete začali povzbudzovať. Bola to elektrizujúca atmosféra. Gratulujem Rafovi k zisku 19. grandslamového titulu, to je niečo neskutočné," povedal Medvedev, ktorý napokon nedokázal obrátiť skóre z 0:2 na sety. To sa na US Open naposledy podarilo ešte v roku 1949 Američanovi Panchovi Gonzalezovi. Medvedev ešte nikdy nevyhral päťsetový duel, aktuálne má v nich bilanciu 0:5.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gave it all tonight 🗽 @usopen // Сделал все, что мог 🗽

Príspevok, ktorý zdieľa Medvedev Daniil (@medwed33),

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies